Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Ausàs demana a Medi Ambient que s'agiliti el reg del Palancar

Ausàs demana a Medi Ambient que s'agiliti el reg del Palancar

El diputat d'Esquerra recorda a Francesc Baltasar el perjudici de la situació actual per als regants del Pont de Bar. El projecte està aturat des del 2004
Obres del reg del Palancar
21/02/2008 11:15

El diputat d’Esquerra al Parlament de Catalunya, Jordi Ausàs, ha demanat al Conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, que agiliti tant com sigui possible tot el procés administratiu que ha de permetre la represa de les obres del nou reg i la central hidroelèctrica del Palancar, al municipi del Pont de Bar.

Ausàs ha justificat aquesta petició “perquè els tres anys i mig de paralització de les obres ha ocasionat greus perjudicis als regants, que han vist com han desaparegut totalment els seus conreus, deixant a més una profunda ferida paisatgística, amb la construcció d’un mur de formigó, de més d’un quilòmetre, que cal corregir el més aviat possible”.

El Conseller de Medi Ambient ha explicat que en la resolució d’aquest procés hi participen diferents organismes i Departaments del Govern, així com altres administracions. Francesc Baltasar s’ha compromés davant el Ple del Parlament “a instar la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre a resoldre tot aquest procés el més aviat possible". Alhora, s’ha mostrat favorable a mantenir un diàleg franc amb la Comunitat de Regants i "arbitrar solucions alternatives per als regants afectats”.

L’Agència Catalana de l’Aigua va obrir l'any 2004 un expedient sancionador a l’empresa promotora i a la Comunitat de Regants del Rec del Palancar i va ordenar la paralització immediata de les obres “en comprovar que el canal de conducció d’aigües s’estava construïnt amb unes dimensions molt més grans que les aprovades en el projecte presentat”.

Els afectats ja han redactat la modificació del projecte seguint les pautes de Política Territorial i han rebut el vistiplau del ministeri espanyol de Medi Ambient. Jordi Ausàs ha traslladat al conseller Baltasar la preocupació dels regants afectats i ha explicat que “la represa de les obres permetrà complir escrupulosament amb el projecte aprovat, així com la incorporació de les corresponents mesures correctores d’impacte ambiental i les necessàries actuacions de revegetació”.

La Comunitat de Regants del Rec del Palancar abasta una superfície d’unes 136 Ha. i permetia el conreu d’arbres fruiters a moltes famílies “que en aquests tres anys i mig no han pogut regar”. El canal actual té del Rec una longitud de 8 quilòmetres, mentre que el nou canal que s’està construint ultrapassa el 2’200 quilòmetres.