Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Ausàs presenta el projecte per revitalitzar el casc antic de Vilaller

Ausàs presenta el projecte per revitalitzar el casc antic de Vilaller

16/11/2009 10:51

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, acompanyat del coordinador territorial de Governació a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Ardanuy, ha signat  aquest cap de setmana el conveni de col·laboració amb l'alcalde de Vilaller (Alta Ribagorça), Jaume Monsó, per impulsar el projecte seleccionat dins del programa Viure al Poble. L'actuació a Vilaller suposarà una inversió total de més d'1 milió d'euros al municipi per al desenvolupament social i econòmic del poble i serà cofinançat amb un 95% des del departament de Governació. Viure al Poble és un programa destinat a afavorir l'activitat econòmica i les iniciatives emprenedores que permetin la dinamització i el desenvolupament local dels municipis amb menys de 2.000 habitants.

Un total de 26 municipis de Catalunya realitzaran projectes dins del programa Viure al Poble. El projecte de Vilaller, juntament amb el d'Alp i el d'Esterri d'Àneu, són els tres projectes seleccionats per al programa Viure al Poble a l'Alt Pirineu i Aran i sumen una inversió global de més de 3 milions d'euros.

Millora dels carrers i construcció d'una una pista polivalent

El conveni signat entre el Departament de Governació i Administracions Públiques i l'Ajuntament de Vilaller estableix els mecanismes de seguiment i avaluació del projecte Viure al Poble. Amb aquests objectius, s'ha creat un comitè de seguiment, integrat per dos representants de cada part, que farà visites sobre el terreny per comprovar l'evolució del projecte i que redactarà l'informe final.

El projecte que es durà a terme a Vilaller contempla quatre actuacions integrals com són la millora dels serveis bàsics de l'entorn dels habitatges de protecció oficial del municipi; la construcció d'un aparcament soterrat i d'una pista polivalent; la senyalització turística del poble, i l'adequació de l'enllumenat del casc antic a la normativa vigent d'anticontaminació lumínica.

L'actuació de millora dels serveis bàsics de l'entorn dels habitatges de protecció oficial servirà per remodelar els carrers de Joan Miró, d'Alta Ribagorça, de Sant Mamés, i de Ginast, que ocupen una superfície de gairebé 5.000 metres quadrats, i que actualment tenen una urbanització deteriorada. A banda, també s'actuarà en l'enllumenat del casc antic del poble per uniformitzar-lo i adequar-lo a la normativa vigent.

La construcció de l'aparcament soterrat permetrà urbanitzar una pista polivalent a la plaça que quedarà a la seva part superior. Aquest nou espai, de 600 metres quadrats, acollirà el mercat setmanal, una zona d'esbarjo per als veïns i veïnes del municipi, la carpa per als balls de Festa Major i les parades de les fires anuals.

El projecte també inclou la senyalització turística del poble, amb imatges i cartells específics en els punts més interessants, per crear una marca de Vilaller. Amb aquesta senyalització es farà un itinerari pel casc antic medieval del poble i s'editaran tríptics amb una ressenya del context històric de Vilaller i la descripció dels llocs d'interès per promocionar el turisme del municipi.

Afavorir l'activitat turística

Els objectius que vol aconseguir el projecte de Vilaller són aturar l'abandonament i la despoblació de les cases del casc antic del poble; desenvolupar el comerç de proximitat a l'entorn d'un casc antic d'alt valor; i desenvolupar l'activitat turística a partir de la revalorització dels actius del municipi.

Gràcies al nou impuls del programa Viure al Poble, Vilaller podrà capgirar la tendència actual de la despoblació i degradació del casc antic. En total, amb el projecte, es generaran 1.000 metres de façana comercial susceptible d'ésser desenvolupada i es crearan 93 places d'aparcament. Les actuacions previstes pretenen potenciar les infraestructures turístiques existents, a la vegada que fomentar-ne de noves a partir de facilitar l'accés als visitants. Al mateix temps, la posada en valor de tot el nucli històric de Vilaller generarà les sinèrgies necessàries capaces de reactivar el comerç, el turisme i l'ús dels edificis del casc antic.