Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Avenç històric per a la construcció dels regs de compensació de Rialb

Avenç històric per a la construcció dels regs de compensació de Rialb

La Generalitat i la CHE han signat un conveni que permetrà fer el canal principal a cost zero per als regants La totalitat de l’actuació, que abasta 3.300 hectàrees, beneficiarà 290 pagesos de Bassella, Oliana i Peramola
Regs compensació Oliana - Firma Conveni
15/02/2008 20:29

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, i del director dels Serveis Territorials del DAR a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Escales, ha signat avui, a Lleida, un acord amb el president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), José Luis Alonso, per a la coordinació de les actuacions relacionades amb la transformació dels regadius en els termes municipals de Peramola, Bassella i Oliana, entorn de l’embassament de Rialb.

El conseller ha volgut posar èmfasi en què la signatura d’aquest conveni representa una fita molt important, en tant que vincula a l’Administració central en el cofinançament de l’actuació, juntament amb la Generalitat. “Avancem en què la Confederació assumeix un compromís moral, no escrit, fent-se càrrec de la construcció del canal principal a cost zero per als regants”, ha remarcat Llena, qui ha afegit que “l’Administració no ho farà tot donat que cal l’esforç dels regants per tirar endavant aquesta actuació”.

Cal recordar que la CHE finançarà la xarxa primària, que suposa aproximadament un 50% de la despesa total de la inversió, mentre la Generalitat i els regants han d’assumir la resta. L’objectiu del DAR és que el cost de l’obra repercuteixi el menys possible en els regants, de manera que, si bé el cost zero és impossible, s’espera que sigui inferior al quinze per cent.

Un cop completats tots els regs pendents, el projecte abastarà un total de 3.300 hectàrees i suposarà una inversió aproximada de setanta milions d’euros. Tot i que ni el Departament ni la Confederació no han avançat les dates d’inici de les obres, Llena ha assenyalat que el govern català estaria en disposició de començar els treballs de la xarxa secundària a la zona de Peramola entre finals d’aquest any i principis del vinent, en funció del desenvolupament de la part corresponent a la CHE.

En aquest conveni, el DAR es compromet a redactar tots els projectes concessionals i constructius necessaris i facilitar els esmentats documents a la CHE, a més de responsabilitzar-se de la construcció de la xarxa de distribució de cadascuna de les zones especificades i participarà en el seu finançament d’acord als criteris d’aplicació de la Llei d’aigües. Per la seva, la CHE assumeix la construcció de la xarxa principal, que es finançarà íntegrament al seu càrrec. En concret es desenvoluparà tres projectes en una superfície total de 1.290 hectàrees: el regadiu de Peramola-Bassella (marge dret: 571 has amb una dotació d’aigua prevista de 5.352 m3/ha/any), el regadiu Oliana (223 hectàrees amb una dotació de 5.352 m3/ha/any), i el de Bassella (marge dret, amb una superfície màxima de 489 hectàrees i amb una dotació de 5.318 m3/ha/any).