Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Baixen els visats per construir nous habitatges a l'Alt Urgell durant el 2007

Baixen els visats per construir nous habitatges a l'Alt Urgell durant el 2007

Tot i així a la Seu d’Urgell va augmentar el percentatge en un 43%
La nova plaça del Camp del Codina
11/01/2008 13:38

Els visats per construir projectes d’habitatges, que després tarden entre sis mesos i un any a iniciar-se, han baixat un 25% a l’Alt Urgell, segons dades del Col.legi d'Arquitectes de Catalunya. Aquesta dada reflecteix el fre en el sector immobiliari per la caiguda de la demanda.

A la comarca de l’Alt Urgell es va sol.licitar visat per a la construcció de 499 habitatges. Mentre que el global a la comarca disminueix, però, la tendència a la Seu d’Urgell, capital comarcal, és ben diferent. El 2007 van augmentar els visats en un 43%. L’any passat es va sol.licitar la construcció de 284 habitatges.

El vicedegà del Col•legi d'Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón, ha presentat aquest dijous a Barcelona les dades dels habitatges projectats el 2007 al país. L'informe mostra un alentiment en el procés de producció d'habitatge, amb 79.655 habitatges projectats a tota Catalunya l'any 2007. Pel que fa a les demarcacions, totes registren descensos en la projecció d'habitatges: Girona (-45,3%), Tarragona (-41,3%), Terres de l'Ebre (-37,5%), Barcelona (-37,3%) i Ponent (-17,3%). La demarcació de Lleida és la zona que millor suporta la crisi del sector, i és, de llarg, la zona de Catalunya en què més pisos es construeixen per cada mil habitants. L'informe es basa en els habitatges visats pels arquitectes entre l'1 de gener i el 31 desembre del 2007.

Segons ha explicat Comerón, a grans trets, el 2007 es caracteritza per l'alentiment del procés de producció, el manteniment de la tendència dominant en la producció d'habitatge col·lectiu per sobre de l'aïllat i l'adossat, el manteniment d'una certa tendència a l'augment lent però progressiu de l'habitatge reformat i el manteniment també de la tendència sostinguda des del 2002 a la reducció de superfície dels habitatges produïts. Les causes d'aquesta reducció de l'espai són dues a judici de Comerón, d'una banda, la impossibilitat de pagar pisos més grans per part de la població i la segona, la reducció del nombre de persones que viu a cada habitatge, que de mitjana s'ha reduït en els últims anys en una persona per llar.

Comerón ha subratllat també que el 2006 va ser 'atípic' per l'efecte del nou Codi Tècnic d'Edificació (CTE) i del decret d'ecoeficiència energètica, que han suposat una 'convulsió en els projectes', ja que la presa de decisió per realitzar-los s'ha vist afectada per l'entrada en vigor d'aquests dos elements.

El descens en els habitatges projectats és bastant 'homogeni' per comarques, segons ha explicat Comerón, i està entre un 35% i un 50% en la majoria dels casos. Al Pallars Sobirà, al Pallars Jussà, al Montsià, al Tarragonès, al Vallès Occidental, al Maresme, al Ripollès i a la Garrotxa els descensos són superiors al 50%. Han baixat entre un 35% i un 0% a la Cerdanya, l'Alt Urgell, la Noguera, el Segrià, el Priorat, Ribere d'Ebre, Terra Alta, Baix Ebre, Alt Camp, Garraf, Vallès Oriental, Barcelonès i Pla de l'Estany.

Les úniques comarques on els habitatges projectats no han baixat han estat Urgell, on s'han incrementat un 6% el 2007 fins els 1.808; Conca de Barberà, amb 505 habitatges, un 11% més; i les Garrigues, on l'augment d'habitatges projectats el 2007 respecte del 2006 ha estat d'un 57%, fins els 1.143 pisos.

D'altra banda, el rànquing de municipis amb més habitatges projectats el 2007 demostra que és a la ciutat de Barcelona i a la primera i segona corona metropolitanes on es donen més projectes. El segon focus de més activitat són els municipis de costa i els de la segona línia de costa i finalment i segons el Col•legi, el tercer focus amb més projectes ha estat la ciutat de Lleida i el seu entorn.

Previsions pel 2008 segons les tendències marcades el 2007

El Col.legi d'Arquitectes de Catalunya considera que el fet que s'alenteixi la projecció d'habitatges i que en general el sector del a construcció estigui afluixant, suposarà un augment de la competència per vendre pisos que tindrà com a conseqüència un factor positiu, és a dir, una major qualitat dels pisos que es fabriquin, ja que el factor comparatiu entre habitatges de més o menys qualitat començarà a valorar-se a l'hora d'adquirir un immoble. Aquesta tendència 's'està començant a donar'. Una altra tendència 'clara' pel Col·legi d'Arquitectes és l'increment de l'habitatge públic.