Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Bars i restaurants de pobles de l'Alt Urgell reobren pendents que s'aixequin les restriccions de mobilitat

Bars i restaurants de pobles de l'Alt Urgell reobren pendents que s'aixequin les restriccions de mobilitat

Els establiments, especialment els que són a prop de la carretera, veuen prioritari que hi puguin tornar a arribar clients cada dia. També demanen una major cabuda a l'interior, tenint en compte les baixes temperatures del Pirineu en aquesta època
Primers clients aquest dilluns a l'interior del Restaurant l'Estanc d'Adrall (Foto: ACN)
23/11/2020 14:40

La reobertura de la restauració a partir d'aquest dilluns s'ha viscut amb incertesa en diversos establiments situats en poblacions petites de l'Alt Pirineu. El fet que aquesta s'hagi produït amb el confinament municipal de cap de setmana encara en vigor fa estar als propietaris d'aquests negocis en espera de l'aixecament de les restriccions de mobilitat per poder rebre el gruix dels seus clients. Una supressió total de les limitacions de trànsit que, si es compleixen els terminis quinzenals, arribarà el 21 de desembre.

Les baixes temperatures, que a primera hora del matí s'aproximaven als 0 graus o fins i tot encara estaven sota zero, no convidaven a seure a les terrasses. Mentrestant, a l'interior algunes taules s'han començat a tornar omplir després d'haver estat cinc setmanes desocupades. Per aquest motiu, des del sector es demana poder ampliar l'aforament permès, que ara està limitat al 30%.

"El fet de tornar a obrir és una esperança perquè es posin les coses al seu lloc una altra vegada". Aquesta és l'opinió d'Anselm Angrill, un dels propietaris de l'Hostal Restaurant Cal Ton d'Ogern, al municipi de Bassella. En el seu cas, tot i ser l'únic negoci d'aquest tipus que hi ha al poble, veu difícil "aguantar" si no s'amplia l'aforament permès a l'interior del local. A més, el que més esperen els restaurants és que s'acabin les restriccions de mobilitat durant els caps de setmana per recuperar clients, tenint en compte que a més a més l'establiment està molt a prop de la carretera C-26, que connecta amb Solsona.

Angrill ha explicat a l'ACN que durant les darreres setmanes han estat fent menjar per emportar i s'ha mostrat satisfet amb la col·laboració que han rebut per part dels veïns, tenint en compte que molts d'ells estaven a casa i tenien més temps per cuinar. Respecte a les taules que té a la terrassa, creu que el fred no anima a omplir-les per part dels clients, motiu pel qual insisteix que la limitació d'aforament a l'interior és massa justa. Aquest és un establiment centenari, el qual està regentat per la tercera generació de la família, que el va obrir l'any 1917.

Alguns locals han descartat oferir menjar per emportar

Mentrestant, just al costat de l'Eix Pirinenc (N-260) al pas per Adrall, també ha reobert aquest dilluns el Restaurant l'Estanc. En el seu cas, van decidir tancar del tot perquè no veien factible fer menjar per emportar, tal com ha explicat un dels copropietaris, Antoni Sánchez. També van valorar el fet que són a prop de la Seu, on els establiments de la ciutat ja han estat oferint aquest tipus de serveis, tant de recollida com de repartiment a domicili.

Sánchez viu aquest moment "amb molts nervis" perquè, assegura, "no se sap que passarà a partir d'ara". A més, ha explicat que aquestes primeres hores han sigut més fluixes en comparació amb altres dies. També ha volgut deixar clar la importància que té per a ells l'aixecament de les restriccions de mobilitat, ja que l'establiment es troba a peu de carretera. "L'altra vegada, el dia que van obrir la frontera amb Andorra i es va aixecar el confinament a Barcelona es va disparar l'afluència de clients", ha afirmat, per afegir que això els va permetre recuperar tota la plantilla. Ara, en canvi, els seus quatre treballadors continuen en ERTO.

D'entre els primers clients que s'han pogut veure dins aquest local hi havia el Raoul Michell i el Jean Slusa. Tots dos han valorat positivament la reobertura dels bars, ja que per feina s'han de desplaçar per tot Catalunya i fins ara es trobaven que havien de menjar dins el cotxe. Per això, critiquen que aquests establiments haguessin d'abaixar la persiana, fet que els ha impedit poder-se refugiar del carrer per una estona.