Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Batalla exigeix solucions a la problemàtica dels transfronterers

Batalla exigeix solucions a la problemàtica dels transfronterers

L'alcalde de la Seu sol.licita la implicació d'Andorra i Espanya Els representants de CIU, ERC I PSC al Congrés dels Diputats es comprometen a resoldre la situació del col.lectiu
Transfronterers - Jornada de la UGT
23/11/2009 14:14

Els diputats de CiU, ERC i PSC al Congrés s'han compromès aquest dissabte a la Seu d'Urgell a resoldre de manera diligent la problemàtica dels treballadors transfronterers. Aquest és l'acord pres en el marc de la jornada organitzada per la UGT Terres de Lleida, amb la col·laboració de l'Ajuntament urgellenc i de l'Associació de Treballadors Fronterers (AFTA) que sota el títol Espanya-Andorra, una relació sociolaboral per resoldre va abordar l'actual situació d'aquest important col·lectiu de treballadors amb l'objectiu de trobar solucions per a les 2.600 persones que cada dia traspassen la frontera per anar a treballar al Principat d'Andorra.

Concretament, en el debat -col·loqui que van protagonitzar els diputats Carles Campuzano, de CiU; Joan Tardà, d'ERC; i la senadora per l'Entesa Catalana de Progrés-PSC, Maria Burgués, tots van coincidir a dir que la primera oportunitat de solució serà abans que finalitzi l'any, quan es votarà a la comissió de treball del Congrés de Diputats una proposició no de llei de CiU, ERC i ICV on s'especifiquen les principals reclamacions del col·lectiu transfronterers en matèria de prestacions socials. "Aquest serà el primer pas per posar vies de solució a la situació dels transfronterers, i serà a partir de 2010 quan les Corts espanyoles legislaran en aquesta matèria", van afirmar.

La jornada sobre els treballadors transfronterers va ser inaugurada per la tinent d'alcalde de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de la Seu, Teresa Casassas, i la secretària general d'UGT Terres de Lleida, Rosa Palau. La jornada també va comptar amb la intervenció del secretari general de la Unió sindical d'Andorra (UsdA), Gabriel Ubach.

Aquesta jornada va ser clausurada pel l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez. En la seva intervenció, el líder de la UGT va reclamar que els administracions espanyola, catalana i andorrana normalitzin la situació dels treballadors transfronterers. Álvarez també va instar tant al Govern d'Andorra com de l'Estat espanyol a trobar una sortida al greuge que pateix el col·lectiu amb canvis legislatius a través del Congrés dels Diputats, així com en el conveni laboral hispano-andorrà.

Cal destacar l'absència d'Andorra en aquesta jornada de debat sociolaboral entre Espanya i Andorra, malgrat estar previst la participació de Jesús de Tena-Guillen Guerrero, el secretari d'Estat, Salut, Benestar i Treball del Govern d'Andorra.

L'alcalde de la Seu exigeix solucions imminents i la implicació d'Andorra i Espanya

Per la seva part, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, va demanar durant la jornada de la UGT que el Govern andorrà assumeixi la seva responsabilitat per a regularitzar la situació laboral dels treballadors transfronterers. Per l'alcalde urgellenc “arribem a la cruïlla entre el final del temps de proposta i el principi del temps de les solucions i ara és el moment que qui tingui a les seves mans la responsabilitat de solucionar aquesta situació, ho faci". I va afegir: "Nosaltres, no només ho desitgem, sinó que hi serem a sobre perquè ningú es despisti”.

En aquest sentit, Albert Batalla ha afirmat que la celebració d'aquesta jornada és “un punt i seguit” d'una acció que va començar el mes de maig de 2008. Va ser en aquestes dades quan l'equip de govern municipal de la Seu d'Urgell va impulsar una moció al ple que va comptar amb el suport unànime de tots els grups municipals.

Situar el problema dels fronterers a l'agenda política


Batalla ha remarcat que “malgrat que l'Ajuntament de la Seu no tenia cap competència en la resolució de la problemàtica general dels fronterers, vàrem entendre que hi teníem una responsabilitat moral en fer de portaveus institucionals d'una problemàtica que afecta a una part molt important d'urgellencs i urgellenques”.

Així doncs, cal recordar les diverses accions empreses des de l'Ajuntament urgellenc amb l'objectiu de situar el problema dels fronterers a l'agenda política com la visita de l'alcalde juntament amb els portaveus municipals al Congrés de Diputats; la col·laboració amb l'Associació de Treballadors Fronterers; la confecció de l'estudi Llimona; les reunions amb l'ambaixador d'Espanya a Andorra, amb la consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya, amb el ministre de Treball del Govern espanyol i amb el Cap de Govern d'Andorra.