Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Boí Taüll s'integra a FGC aquesta nova temporada

Boí Taüll s'integra a FGC aquesta nova temporada

El Govern ha autoritzat el traspàs de la gestió per part de la societat Actius de Muntanya. L'objectiu és garantir la continuïtat de l'estació d'esquí pel seu impacte econòmic a l'Alta Ribagorça
Boí Taüll (Arxiu)
13/10/2020 17:35

El Govern ha autoritzat aquest dimarts el traspàs de la gestió de l'estació d'esquí de Boí Taüll, fins ara en mans de la societat Actius de Muntanya SA, perquè s'integri plenament al Grup FGC. L'Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya, SA, (AVANÇSA), adscrita al Departament d'Empresa i Coneixement, transmetrà de forma gratuïta la seva participació d'Actius de Muntanya, SA (la qual, de fet, ja era del 100% del capital) a favor de Ferrocarrils de la Generalitat, que està adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat. El valor d'aquesta transmissió serà de 13.166.286 euros.

Així, el Govern garanteix l'obertura de l'estació d'esquí ribagorçana aquesta nova temporada 2020-21. Des de l'executiu han destacat que aquesta garantia "suposa un element clau en l'activitat econòmica a la Vall de Boí i a l'Alta Ribagorça ja que en depenen uns 140 llocs de treball directes i més de 300 d'indirectes".

El Govern també ha autoritzat AVANÇSA a condonar i cancel·lar el préstec participatiu concedit a Actius de Muntanya, per un import d'1,2 milions d'euros, i a aplicar 1,5 milions d'euros de romanent de tresoreria de l'exercici 2019 a Actius de Muntanya SA, per reposar el dèficit d'explotació de la temporada 2019-2020.

Dos anys de gestió que han mantingut l'activitat econòmica

Boí Taüll va ser adquirida en execució de l'Acord de Govern aprovat el 23 de desembre del 2014. Els actius de l'estació es van arrendar a la societat Promocions Turístiques de la Vall, SA, fins al 30 d'abril del 2019. Però el 8 de novembre del 2018 aquesta societat va renunciar unilateralment al contracte d'arrendament del qual era titular i, per tant, a la prestació del servei. Un canvi, però, que va resultar positiu per a l'estació, que va tancar la campanya 2018-2019, la primera amb gestió pública, amb els millors resultats dels darrers anys.

Per a la gestió de la temporada 2019-2020, el Govern va aprovar el novembre del 2019 formalitzar un conveni de cooperació entre Actius de Muntanya i FGC. L'acord determinava que la titularitat de l'activitat de l'estació d'esquí continuaria sent d'Actius de Muntanya i que aquesta s'ocuparia de les relacions amb els treballadors, col·laboracions mercantils, proveïdors, empreses subministradores d'energia i relació amb les administracions públiques. De la seva part, Ferrocarrils col·laborava en la direcció de gestió de l'activitat de l'estació d'esquí i tenia l'encàrrec d'elaborar un pla de viabilitat i d'un pla d'inversions, que havia de lliurar al Govern en acabar la temporada 2019-2020.

Desprès de l'experiència en la gestió conjunta aquest hivern passat, i tenint en compte l'avaluació tant econòmica com jurídica de totes les possibles opcions de traspàs, els òrgans de govern d'AVANÇSA i d'FGC han acordat que la millor opció de transmissió de l'estació d'esquí és que FGC n'assumeixi la titularitat del capital, la direcció i el control de la gestió i l'explotació. Boí Taüll se suma així a les altres estacions del Pirineu català gestionades per aquesta empres pública, que són La Molina, Espot, Port Ainé, Vallter 2000 i Vall de Núria.