Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Bolvir completa el trasllat de difunts del cementiri vell al nou

Bolvir completa el trasllat de difunts del cementiri vell al nou

L'antic recinte funerari ha estat cedit al municipi pel Bisbat d'Urgell perquè s'hi habiliti una zona enjardinada. Des de fa vuit anys els enterraments ja es fan al nou emplaçament
Cementiri vell de Bolvir (Foto: ACN)
02/11/2016 14:02

Després de cinc mesos de treballs, l'Ajuntament de Bolvir ha acabat el trasllat del centenar de difunts que estaven enterrats a l'antic cementiri al centre del poble, a tocar de l'església de Santa Cecília. Es posa així punt final a uns mesos de polèmica després que tres famílies del poble es neguessin a fer el trasllat de les restes dels seus familiars difunts.

Aquest projecte era una antiga aspiració del consistori. De fet, ja fa gairebé vint anys que els enterraments es fan al nou cementiri, construït a la carretera que porta al nucli de Talltorta. L'alcalde, Bartomeu Baqué, ha assenyalat a l'ACN que a l'antic cementiri "ja no queda rastre dels nínxols" i que el trasllat s'ha pogut finalitzar "abans de Tots Sants". Ara, explica l'alcalde, s'ha de treballar en el projecte d'enjardinament de l'espai del cementiri vell, que el Bisbat d'Urgell ha cedit per a un període de 35 anys.

El trasllat de restes al cementiri nou de Bolvir ha finalitzat i ara només queda per fer l'enjardinament del solar que ocupava el cementiri vell. Les làpides i creus que s'han tret es recol·locaran en un petit memorial que es farà al costat del nou cementiri. Baqué apunta al fet que "es deixarà passar l'hivern per redactar els projectes" i espera que estiguin acabats durant la primavera de l'any vinent.

L'ajuntament va planificar el trasllat de forma que les famílies que segueixen enterrant al poble, si disposaven de nínxol, l'utilitzaven per posar-hi els difunts traslladats. Si no era així, els en donaven un. Per a les famílies que ja no enterren al poble, però que s'han pogut identificar, s'han construït uns petits nínxols al nou cementiri i se'ls ha cedit. Pels difunts que s'han pogut identificar, però no s'ha trobat cap familiar, també es col·locaran en aquests nínxols. La resta que no s'ha pogut ni identificar ni trobar cap familiar aniran amb una fotografia de la tomba a la fossa comuna del nou recinte funerari.

Baqué ha manifestat que "ha estat un procés llarg perquè els trasllats s'han fet de forma individual i amb la presència dels familiars". En aquest sentit assegura que "l'empresa encarregada ha fet un treball molt seriós". L'adjudicatària s'ha encarregat del trasllat de tots els difunts excepte del d'una de les famílies que estaven en contra del trasllat, que van encarregar la feina a una altra funerària.

El cementiri vell, doncs, és ara un solar buit on es projecta fer una zona enjardinada i un parc infantil. L'alcalde ha explicat que s'aprofitarà el disseny del nou parc per tal d'eixamplar el carrer de la part sud del cementiri, de forma que quedi un espai per aparcar vehicles per a la gent que assisteix a missa a l'església de Santa Cecília.