Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Bona part de l'Alt Pirineu manté una alta qualitat en el cel nocturn

Bona part de l'Alt Pirineu manté una alta qualitat en el cel nocturn

La prevenció de la contaminació lumínica és "excel·lent" a l'àrea nord-occidental i al massís del Montsec, segons la Direcció General de Qualitat Ambiental. Entre les millors zones per observar-lo també hi ha l'entorn del Cadí
Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, 2020 (TES)
04/02/2021 19:50

Bona part de la regió de l'Alt Pirineu i Aran segueix tenint un cel nocturn d'alta qualitat, segons el mapa actualitzat de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, que ha publicat el Departament de Territori i Sostenibilitat. Des d'aquest organisme destaquen especialment la part més nord-occidental del Pirineu català i el massís del Montsec, dues zones on s'arriba a una qualitat "excel·lent". Entre les zones amb millor cel nocturn -assenyalades al mapa amb color verd fosc- hi ha tot l'entorn de la serra del Cadí, integrada al Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Al llarg del 2020 s’han realitzat mesures en set espais protegits de Catalunya. Pel que fa al Parc Natural de l'Alt Pirineu, que engloba el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, els autors asseguren que han "nivells d’alta qualitat a quasi tot el territori protegit analitzat". I quant al Montsec, valoren que aquesta zona a cavall del Pallars Jussà i la Noguera "conserva i millora les condicions avaluades, amb àmplies zones de qualitat excel·lent". L’anàlisi amb les estacions fixes de mesura proporciona "uns resultats excepcionals, com també passa amb les mesures amb càmera amb objectiu d’ull de peix". Aquest mesuraments donen una visió de tota la cúpula celeste i són especialment importants per determinar l’origen i magnitud de fonts contaminants que poden estar molt allunyades.

De forma afegida, s’han instal·lat sensors de mesurament en continu als municipis de Sabadell, Espot i Soriguera, per incrementar l’abast de la futura Xarxa d’Observació de la Contaminació Lumínica a Catalunya (XOCL.cat). Aquestes dades permetran avaluar l’evolució d’aquest factor ambiental a llarg termini. Aquesta xarxa s’espera que estigui en funcionament al llarg d’aquest any 2021.

Pel que fa a d'altres espais analitzats, als de les comarques de Girona (Albera, Cap de Creus, Aiguamolls de l’Empordà i del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter), la direcció de Qualitat Ambiental conclou que "estan afectats per les zones urbanes i turístiques de la costa" però que tot i això, "es poden trobar alguns valors considerats com a molt bons" sobretot, a l'Albera i al Cap de Creus.

En canvi, al Parc Natural del Massís del Montseny "no s’ha mesurat cap punt amb un valor representatiu de molt bona qualitat", cosa que atribueixen a la seva proximitat amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i, de manera més concreta, la franja costanera del Maresme i els grans nuclis de població del Vallès.

Un bon indicador de la contaminació lumínica és la mesura de la brillantor del fons de cel, que és la resplendor atribuïble a la radiació de fonts de llum artificial, o objectes celestes i a la luminescència de les capes altes de l'atmosfera. Amb aquest tipus de mesurament s’avalua de forma indirecta com de lluny estem de tenir la foscor que seria natural durant la nit.