Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Bones perspectives d'ocupació al Pirineu durant l'estiu

Bones perspectives d'ocupació al Pirineu durant l'estiu

El sector turístic de la demarcació de Lleida espera rebre uns 615.000 turistes, que generaran 1.780.000 pernoctacions
Parc Olímpic del Segre - Rafting Parc
23/06/2017 10:55

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una bona temporada turística a la demarcació, amb un increment del 7 per cent del nombre de visitants i pernoctacions en els establiments d'allotjament turístic reglat, en relació amb el mateix període del 2016. En concret, s'espera que visitin el territori durant els mesos de juliol, agost i setembre uns 615.000 turistes, que generaran al voltant d'1.780.000 pernoctacions entre els establiments de turisme reglat i no reglat, al marge de les segones residències.

Els diferents subsectors d'allotjament turístic (turisme rural, hoteleria, càmping i la resta de sectors, a més de les empreses de turisme actiu) es mostren optimistes de cara al comportament turístic de l'estiu. De confirmar-se aquests resultats, la temporada d'enguany seria similar a la dels anys 2006 i 2007, considerats com els millors abans del període de la crisi econòmica.

De moment, el primer cap de setmana d'estiu, que coincideix amb les festes de Sant Joan, tindrà una ocupació turística alta, que se situarà en una mitjana del 80 per cent i oscil·larà entre el 70 per cent i la plena ocupació, en funció de les diferents modalitats d'allotjament i de les zones turístiques. La millor ocupació es produirà a les zones del Pirineu on se celebra la festa del foc del solstici d'estiu, amb la baixada de falles i la crema dels haros a diferents municipis de les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran.

Increment de visitants

Pel que fa a l'estiu, el Patronat de Turisme es mostra optimista i preveu ncrementar al voltant del 7 per cent el nombre de pernoctacions en els establiments d'allotjament situats a les zones turístiques de les comarques de la demarcació de Lleida, a més de les empreses de turisme actiu, la qual cosa també comportarà un major nombre de contractació d'activitats respecte al mateix període de l'any passat, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin. L'estiu 2016 l'ocupació turística a les comarques lleidatanes ja va suposar un augment d'un 11 per cent en el nombre de visitants i de pernoctacions respecte a l'any anterior (2015), que al seu torn també va experimentar un increment d'un 5 per cent respecte al nombre de pernoctacions del 2014.

El Patronat preveu que si es compleixen aquestes previsions, les comarques de Lleida rebran durant les vacances d'estiu uns 615.000 turistes, que generaran al voltant d'1.780.000 pernoctacions. Del total de visitants, uns 100.000 seran estrangers, els quals faran unes 300.000 pernoctacions en les diferents modalitats d'allotjament turístic.

Major demanda a l'agost

El mes d'agost, com ja és habitual, serà el que comportarà una major demanda turística, amb una mitjana d'ocupació que oscil·larà entre el 85 i el 90 per cent, segons el tipus d'allotjament i la zona turística, tot i que en algunes dates i destinacions i d'acord amb la tipologia d'allotjament els percentatges poden arribar a la plena ocupació a les zones del Pirineu i pel pont del 15 d'agost. Precisament, el fet que el 15 d'agost s'escaigui enguany en dimarts contribuirà a mantenir un nivell d'ocupació alt fins al cap de setmana del 20 agost, segons subratlla el Patronat.

Els mesos de juliol i setembre tindran un comportament molt similar, amb una ocupació mitjana que oscil·larà entre el 45 i el 60%, depenent també del tipus d'allotjament i de la zona. El Patronat de Turisme destaca l'increment de l'ocupació que s'ha anat produint en els darrers anys al mes de setembre, que pràcticament ha arribat a igualar en percentatge el mes de juliol, considerat com un dels mesos turístics per excel·lència. Tot i això, cal tenir present que el factor climatològic tindrà un paper important quant al comportament turístic de la temporada, ja que les temperatures altes com les registrades aquest juny afavoriran les destinacions més fresques com ara la zona dels Pirineus.

L'ocupació per sectors

Per sectors, l'hoteleria preveu una mitjana d'ocupació durant el mes de juliol a les zones turístiques de Lleida i la seva àrea d'influència d'entre el 45 i el 50 per cent. A l'agost, aquesta mitjana se situarà entorn de 90 per cent. En canvi, al mes de setembre, encara molt lluny de veure el moviment de les reserves, es preveu que oscil·li també entre el 45 i el 50 per cent, afavorida pel pont de tres dies que deixarà la Diada de l'11 de Setembre.

El turisme rural també es mostra optimista quant a les previsions per a aquest estiu. L'ocupació podria oscil·lar al conjunt de la demarcació de Lleida entre el 45 i el 50 per cent al juliol, entre el 80 i el 85 per cent a l'agost i entre el 40 i el 45 per cent al setembre.

El sector del càmping espera igualment una bona ocupació en les seves diferents modalitats d'allotjament, si bé les gairebé 4.000 places tindran una ocupació alta i actualment ja presenten un nivell de reserves molt alt per tota la campanya. Les previsions en la modalitat d'acampada per al mes de juliol es mouen al voltant del 50 i el 55 per cent, a l'agost la primera quinzena arribaran a la plena ocupació i a la segona estaran entre el 80 i el 85 per cent, mentre al setembre l'ocupació serà d'entorn el 4 per cent%. Pel que fa a les places de bungalous, tindran una ocupació el mes de juliol, d'entre el 70 i el 75 per cent, plena ocupació durant tot l'agost i finalment, el mes de setembre, rondaran el 60 per cent.

Pel que fa a les activitats de turisme actiu, les empreses també es mostren optimistes amb la previsió d'incrementar entre un 5 i un 8 per cent el nombre dels serveis contractats la temporada anterior. Des de l'Associació d'Empreses de Turisme Actiu i Esports d'Aventura del Pallars Sobirà s'espera, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin, poder batre un rècord en la contractació de serveis aquest estiu i situar-se en xifres per sobre dels anys anteriors a la crisi econòmica.

56.453 places d'allotjament reglat

L'oferta d’allotjament turístic reglat per a aquest any 2017 a les comarques de Lleida entre hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics, refugis, instal·lacions juvenils i albergs se situa en 1.282 establiments i 56.453 places, una xifra molt similar a la de la temporada anterior. Per tipus d'allotjament, l'oferta d'hoteleria és de 403 establiments amb 20.556 places, de les quals per a l'estiu només restaran obertes al públic al voltant de 19.000; en turisme rural, 640 cases i 4.559 places, i en càmping, 61 establiments i 21.866 places, de les quals 4.000 són de bungalous. La resta de l'oferta engloba els 28 apartaments turístics (amb 631 places), els 39 albergs (3.104), els 66 refugis (2.072), les 29 cases de colònies (2.293), les 6 granges escola (686) i 1.655 habitatges d'ús turístic.

Procedència dels visitants

Els turistes que visitaran el territori aquest estiu provindran en la seva gran majoria de Catalunya, un 60 per cent del total, seguits dels visitants de la resta de l'Estat, que seran més del 20 per cent (procedents majoritàriament de la Comunitat de Madrid, del País Valencià, Castella-la Manxa, el País Basc i Múrcia). Al voltant d'un 17 per cent correspondrà al turisme internacional, de manera que gairebé 100.000 turistes estrangers visitaran aquest estiu a la demarcació de Lleida. Per països de procedència, França és el primer mercat emissor amb un 42 per cent, seguit del Benelux amb un 11 per cent, Alemanya amb un 8 per cent i la resta, com ara la Gran Bretanya i Israel, amb percentatges inferiors.

Per zones, la Val d'Aran, els dos Pallars, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya i la Noguera concentraran les xifres d'ocupació més altes de la demarcació.