Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Boumort i Alinyà tenen sis voltors negres en instal·lacions d'aclimatació preparant-se per ser alliberats

Boumort i Alinyà tenen sis voltors negres en instal·lacions d'aclimatació preparant-se per ser alliberats

Els rapinyaires formen part del projecte de reintroducció del voltor negre al Pirineu Es calcula que actualment existeixen 21 exemplars estabilitzats a la zona

Voltors al Pirineu
Voltors al Pirineu
21/09/2011 14:29

Les instal·lacions de la Reserva de Caça de Boumort (Pallars Jussà) acullen des del 10 d'agost tres nous exemplars de voltor negre. Juntament amb els tres voltors traslladats a meitat de març a Alinyà, són ja sis els voltors negres preparats per ser alliberats durant aquesta tardor.

Els rapinyaires es troben en unes instal·lacions d'aclimatació per evitar que un cop alliberats retornin al seu lloc d'origen: centres de recuperació d'Extremadura (Los Hoyos) i Madrid (GREFA). Els tres exemplars de Boumort són mascles, el que ajudarà a compensar la ràtio per sexes de la població fixada a la zona; els d'Alinyà són dos mascles i una femella. En l'actualitat són cinc les parelles estables al Prepirineu.

Els sis voltors s'alliberaran dins del marc del Projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus. Els exemplars que estiguin preparats per ser alliberats volaran aquesta tardor, mentre que la resta s'esperarà a deixar-los lliures la primavera de l'any que ve. La zona de Boumort està gestionada pel Departament de Medi Natural i la d'Alinyà per l'Obra Social de Catalunya Caixa.

Segons informa l'ACN, amb l'entrada d'aquests sis nous voltors ja són gairebé quaranta els individus que han arribat amb el programa de reintroducció als dos punts d'alliberament de Boumort i Alinyà des del 2007. En relació a les xifres, indiquen que existeixen 21 exemplars (64%) estabilitzats a la zona, 2 (6%) en dispersió, 7 (21%) s'han trobat morts i 3 (9%) han desaparegut. Aquestes dades corresponen als animals alliberats entre els anys 2007, 2008 i 2009. Un total de 16 femelles i 17 mascles.

Objectius del projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus

Els objectius principals del projecte són recuperar el voltor negre com espècie reproductora als Pirineus, (desapareguda des de la segona meitat del segle XIX) i que aquesta població reforci el vincle entre les poblacions ibèrica i francesa, augmentant així la variabilitat genètica. Una vegada assolits aquests objectius, el Pirineu català serà l'únic lloc a Europa on coincideixin de manera habitual, les quatre espècies de voltors d'aquest continent (voltor negre, voltor comú, trencalòs i aufrany).

Mostrar formulari de contacte