Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Càritas vol captar voluntaris a l'Alt Urgell per acompanyar la gent gran

Càritas vol captar voluntaris a l'Alt Urgell per acompanyar la gent gran

Es tracta d'una iniciativa pionera a la diòcesi d'Urgell L'objectiu és implicar la gent jove en tasques solidàries
Avis en una residència
05/03/2009 10:59

'Una població cada cop més envellida, disseminada i allunyada del nucli, jovent que no s'implica en part perquè es veu obligat a marxar a estudiar a fora, i una societat marcada per un individualisme molt materialitzat'. Aquest és el 'paisatge' de l'Alt Urgell que descriu el director parroquial de Càritas a la Seu d'Urgell, Lluís Antón Nodar. Per tot plegat Càritas, segons informa l'Agència Catalana de Notícies, s'ha fixat pel futur el repte d'implicar el jovent i tota la societat en una tasca d'acompanyament i solidaritat cap a les persones més grans, per ajudar-les a combatre la solitud. Càritas ha iniciat una campanya per captar i formar voluntaris per aquesta nova iniciativa que serà pionera a la diòcesi d'Urgell.

Càritas veu prioritari formar els voluntaris per fer l'acompanyament de les persones grans perquè molts cops 'això comporta portar un control de la medicació que han de prendre, o bé ajudar-los a dur una rutina i uns hàbits bàsics'. La coordinadora de la campanya, Maria Bullich, però, posa un èmfasi molt especial en matisar que en cap cas s'ha de confondre la tasca que faran aquests voluntaris amb la dels treballadors socials. Aquests voluntaris 'no faran tasques de neteja ni higienes personals', només en els casos que els voluntaris ho vulguin, podran atansar la compra o acompanyar amb cotxe les persones grans que viuen apartades del nucli.

Dins aquesta mateixa campanya Càritas també inclou la formació de voluntaris per l'acompanyament de malalts de llarga durada i de persones amb dificultats per a la realització d'activitats bàsiques, i també de les famílies afectades i dels cuidadors que ajuden aquestes famílies.

El director parroquial de Càritas a la Seu d'Urgell lamenta que 'aquesta societat vagi cap a un individualisme cada cop més materialitzat' a nivell social, però sobretot a nivell familiar. Segons Nodar, 'les famílies van desatenen cada cop més la gent gran, i això ara es veu agreujat per la crisi' Des de Càritas han constatat que les primeres coses de les quals es prescindeix són les relatives a l'acompanyament a les persones'.

El voluntariat de Càritas s'associa tradicionalment a 'senyores de mitjana edat i més aviat tirant a grans', comenta Nodar, ara però l'associació s'ha posat com a meta arribar al jovent i en un futur immediat es posarà a treballar per tal d'aconseguir-ho. De totes maneres des d'aquesta organització veuen complicat aquest punt, perquè els joves de la comarca estan obligats a desplaçar-se fora per estudis a partir del 18 anys.