Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Cabó homenatja el pintor Lluís Flotats i Canal

Cabó homenatja el pintor Lluís Flotats i Canal

El reconeixement es farà aquest dissabte al migdia en el marc de l'Aplec de Sant Isidre. L'artista va viure entre Barcelona i Veneçuela, però sempre va mantenir el vincle amb el poble alturgellenc, on hi tenia les arrels familiars
Aquarel·la pintada per Lluís Flotats l'any 1977
10/05/2019 20:00

El poble de Cabó celebra aquest dissabte l'Aplec de Sant Isidre, que enguany servirà per homenatjar a títol pòstum el pintor Lluís Flotats i Canal (1917-1987), artista amb arrels familiars a la població i que també va destacar com a editor i fotògraf, entre d'altres facetes.

El reconeixement es farà a la una del migdia a l'església romànica de Sant Serni, després de la Missa en què es beneeix i reparteix el pa de Sant Isidre. Més tard, a 2/4 de 3 de la tarda, es farà un dinar de germanor a la plaça del Molí. L'aplec s'acabarà amb un ball amenitzat per Stress Band, a partir de les 6 de la tarda.

Una vida singular

Lluís Flotats i Canal va néixer a Barcelona el 1917, però sempre va reivindicar el seu origen familiar a Cal Gallo de Cabó (casa actualment derruïda), on vivien els seus pares (Josep Flotats Graell i Antònia Canal Solé) fins que se'n van anar al barri barceloní de la Mare de Déu del Coll, el 1916. Van tindre quatre filles i un fill, el Lluís, que va ser l’últim a néixer. Als 14 anys es va matricular  al cercle artístic de Sant Lluc, però per ajudar a casa treballava a una fusteria, primer, i després netejant ampolles i engomant etiquetes al laboratori farmacèutic del Doctor Andreu.

Per la seva vocació, aconseguí entrar a l’Escola Massana als 17 anys. També va passar un temps al Monestir de Montserrat, però va constatar que aquella no era la seva vocació. Per aportar recursos a casa, també va fer de pintor industrial. A la postguerra, després d’algunes exposicions col·lectives i individuals, els anys 1945 i 1946, la crítica començà a elogiar-lo i va augmentar l'interès per les seves obres, en un moment en què ja havia esdevingut pare, amb dues filles i un fill.

Flotats tenia el seu estudi al carrer del Bisbe, prop de la plaça de Sant Jaume. Allà es va enamorar de Teresa Nieto i, buscant nous reptes, va deixar la seva família i se'n va anar a Veneçuela. Allà va treballar en diversos àmbits com ara publicitat, litografia, fotògraf, editor i fins i tot per a les línies aèries veneçolanes. També va seguir pintant, i va exposar en diverses sales de Caracas, inclòs el Centre Català. Després de 18 anys a Veneçuela, va tornar a Catalunya per quedar-se.

A Cabó, alguns encara recorden que li van entregar la Clau del Poble, l’any 1971 a càrrec de l’alcalde Josep Obiols Potensà. Lluís Flotats va seguir venint als estius a Cabó, on aprofitava per seguir pintant, fins que als anys 80 va entrar en una etapa depressiva i finalment va morir el 1987 a Barcelona, acompanyat de Teresa Nieto, qui havia estat la seva parella des de que va marxar a Veneçuela.

La gent de Cabó que el va tractar el recorden com "una persona divertida, amb un gran sentit de l’humor, generosa, amb etapes més depressives, però un gran artista, que dominava moltes modalitats, tot i que en l’aquarel·la hi reflectia una llum i un ordre que millorava la realitat".