Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Calvet demanarà la implicació d'Europa per tirar endavant el Parc Pirinenc de les Tres Nacions

Calvet demanarà la implicació d'Europa per tirar endavant el Parc Pirinenc de les Tres Nacions

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha participat en una trobada al port de Tavascan, en el marc d'unes jornades transfrontereres que coorganitzen el Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Régional des Pyrénées Ariégeoises
Trobada transfronterera al port de Tavascan (Foto: TES)
23/08/2019 17:25

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha participat aquest divendres en la pujada al port de Martérat-Tavascan, en el marc d'una de les trobades transfrontereres que coorganitzen el Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Régional des Pyrénées Ariégeoises. En aquest entorn, Calvet ha anunciat que es demanarà a Europa una subvenció per tirar endavant el Parc Pirinenc de les Tres Nacions, creat ara fa un any i del qual també en formen part dos espais naturals situats a Andorra. En aquest sentit, ha explicat que l'objectiu és convertir aquest punt en un símbol de la "no frontera", i ha afegit que, d'aquesta manera, es podrà "explicar a les generacions futures" que iniciatives d'aquest tipus serveixen per fer-se "més grans com a territori".

Calvet ha estat acompanyat del president del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises i vicepresident de la Regió Occitanie, Kamel Chibli; els alcaldes de Lladorre i d’Ustou, Salvador Tomàs i Alain Servat, respectivament, a més del director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, i del responsable del que està situat a l'Arieja, Matthieu Cruege. El conseller de Territori i Sostenibilitat també ha recordat el compromís que va adquirir amb l'anterior president del parc, André Rouch, mort fa uns mesos:. "Vam quedar que jo vindria a la trobada de Tavascan a reivindicar que hem de fer anar endavant aquesta iniciativa i que hem de fer-la gran", ha dit.

El titular del departament de Territori ha posat l'accent en el fet que els parcs creats a banda i banda de la frontera justament ajuden a esborrar-la. "La natura, la biodiversitat, la terra no entenen de fronteres; som les persones les que les hem creat, però nosaltres vivim en una època en què hem trobat maneres de superar-les amb accions que fem des de les administracions i intervencions més tangibles, com els nostres parcs", ha remarcat Calvet. Per tot plegat, el conseller ha agraït la tasca de les persones que gestionen els parcs "malgrat les dificultats per fer-ho amb els recursos actuals, i que potencien aquests parcs per ser un símbol de la nostra terra i de la unió dels dos països."

Biodiversitat i activitat humana

Pel que fa a la convivència de la biodiversitat i l'activitat humana, Calvet ha manifestat la voluntat per fer que "aquesta riquesa, aquesta biodiversitat, aquests parcs creats fa temps i el Parc de les Tres Nacions siguin compatibles amb l'activitat humana perquè sigui un país viu". A més, ha demanat als alcaldes que reivindiquin que els parcs siguin un element de valor afegit del territori.

La trobada transfrontera, que fa cinc anys que se celebra, serveix per reforçar els llaços transfronterers, donar a conèixer els productes locals agroramaders i reflecteix la cooperació dels dos parcs en el marc del nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions.