Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / 'Camina Pirineus' vol posicionar l'Alt Urgell com a referent turístic en senderisme

'Camina Pirineus' vol posicionar l'Alt Urgell com a referent turístic en senderisme

Meritxell Borràs ha presidit la presentació del projecte, amb un pressupost de 2,1 milions d'euros dels quals 924.000 els aporta el Govern. La proposta alturgellenca ha rebut la valoració més alta de les 53 presentades als nous fons FEDER a tot Catalunya
Presentació de 'Camina Pirineus'
01/03/2017 19:01

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha encapçalat aquest dimecres la presentació oficial del projecte FEDER 'Camina Pirineus: Creació de la xarxa de senders a la carta, l'eina de posicionament ecoturístic de l'Alt Urgell'. El pla, impulsat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l'han presentat el president alturgellenc, Jesús Fierro, i el diputat d'Acció Territorial de la Diputació de Lleida, Antoni Navinés. L'acte s'ha fet en un mirador emblemàtic de l'Urgellet com és l'entorn de la capella de Sant Antoni, al municipi d’Alàs i Cerc.

El projecte, que es desenvoluparà fins l’any 2020, compta amb un pressupost de 2,1 milions d’euros, dels quals el Govern en finançarà 924.000 a través dels fons FEDER. Meritxell Borràs ha destacat la bona feina i el treball en xarxa que ha realitzat el Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb aquest projecte, que ha estat "el que ha rebut la puntuació més alta dels 53 projectes presentats a l’eix 6 del FEDER". Segons Borràs, "és un projecte que beneficia, que han viscut tots els ajuntaments i que posa en valor el patrimoni i la natura amb la creació d’aquesta xarxa de senders i amb una aplicació innovadora”.

La titular de Governació s’ha mostrat convençuda que el projecte “serà motor econòmic i que crearà ocupació, respectant l’entorn natural”. La representant de la Generalitat també ha subratllat el fet que el Govern destina els diners del FEDER directament al món local, perquè “des d’on es coneix de prop la realitat és des d'on es poden impulsar projectes positius per al territori”.

De la seva part, Jesús Fierro ha remarcat la importància que “els 19 ajuntaments i les 11 EMD de la comarca s’hagin posat d’acord per desenvolupar un projecte d’aquestes característiques” i ha agraït la feina realitzada per “reflectir la voluntat i l’estratègia compartida de tots els municipis de la comarca”. Antoni Navinés també ha destacat que la nova acció turística serà d’utilitat per a tots els municipis de la comarca, i ha recordat que hi ha un altre projecte de la Diputació, el “Forest4Local”, que es va presentar la setmana passada, que rebrà cofinançament del FEDER i que també beneficia la comarca. 

La iniciativa del Consell Comarcal inclou la creació d’una xarxa de senders, recursos i serveis ecoturístics de l’Alt Urgell, mitjançant la recuperació i valorització del patrimoni cultural i natural, incorporant la innovació en la promoció i gestió turística. Així, es proposa la creació de l’aplicació 'Alt Urgell a la carta', que situarà "el paisatge com un element central en la creació de producte turístic", i implementarà un model de gestió col·laboratiu públic-privat, amb visió comarcal i basat en els vetlladors de territori, per contribuir al creixement sostenible, integrador i intel·ligent, que posicioni la comarca com un referent ecoturístic al Pirineu.

Aquest projecte s’emmarca en la darrera convocatòria dels eixos 4 i 6 del  Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 presentada pel Departament de Governació l’any passat. El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa operatiu Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya.

A la presentació del projecte també hi han assistit la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Maria Rosa Amorós; el secretari d'Administracions Locals, Joaquim Ferrer; la directora general d'Administració Local, Montserrat Mundi;  la directora territorial de Governació a Lleida, Anna Feliu; l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i l’alcaldessa d’Alàs i Cerc, Carme Ribó.