Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Cap cas de coronavirus a Andorra en les darreres 24 hores

Cap cas de coronavirus a Andorra en les darreres 24 hores

Afers Socials flexibilitza els requisits per accedir als ajuts a l’habitatge de lloguer i a la prestació per desocupació involuntària. El fons solidari assoleix els dos milions d’euros
Roda de premsa (Foto: Govern d'Andorra)
22/04/2020 00:08

El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet, ha informat aquest dimarts que actualment al país hi ha 398 casos actius per coronavirus al país, trenta-cinc menys respecte a la jornada anterior. D’aquest total, hi ha 35 persones que estan ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (17 persones a planta i 18 a l’UCI). El ministre també ha informat de la defunció d’una persona d’edat avançada resident de la Salita. A més, el titular de Salut ha destacat que hi ha 282 persones que ja han estat donades d’altes per donar negatiu dos cops a la prova de PCR per COVID-19.

En relació amb les dades sanitàries, el ministre ha explicat que per primera vegada des que es va iniciar la situació d’emergència sanitària per primera vegada no s’ha registrat cap cas nou per coronavirus en les darreres 24 hores. Aquest fet manté la xifra total de positius en 717. Malgrat això, Martínez Benazet ha insistit que, a causa de l'efecte del període d'incubació de la malaltia, "els bons resultats no reflecteixen el que va passar ahir sinó el que va passar fa dues setmanes". Per això ha demanat "no deixar-nos enlluernar per l'optimisme" i seguir respectant les recomanacions sanitàries, com la distància de seguretat o portar mascareta.

Flexibilització dels ajuts a l’habitatge de lloguer i a la prestació per desocupació involuntària

Per la seva banda, el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha comparegut aquest dimarts a la tarda per explicar el nou decret que regula la flexibilització dels requisits per accedir tant a les prestacions per desocupació involuntària com als ajuts a l’habitatge de lloguer. Es tracta d’una modificació temporal i excepcional del Decret Reglament de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitaris per fer front a la situació d’emergència sanitària ocasionada per la COVID-19 al Principat.

Pel que fa a l’ajut del lloguer, la voluntat de l’Executiu “és facilitar el manteniment de l’habitatge a les persones que, a causa de la crisi, han perdut la feina i per tant, han vist reduïts els seus ingressos”. Així, la modificació reglamentària simplifica requisits per poder-hi accedir, com ara rebaixar de 5 a 1 any la residència legal al país, augmentar el topall econòmic en 1,3 vegades el salari mínim vigent de la unitat familiar, incrementar el barem patrimonial que pot tenir el demandant fins a 35.000 euros o reduir la documentació que s’ha d’entregar per tal de poder-la sol·licitar, entre d’altres.

Filloy també ha remarcat que s’incrementa en un 10% el barem d’imports màxims dels lloguers segons els membres de la unitat de convivència. Així, per exemple, una persona que visqui sola podrà tenir un lloguer màxim de 687,50 euros mensuals respecte als 625 que marcava el reglament genèric. Així, el ministre d’Afers Socials ha destacat que la durada d’aquesta flexibilització dels ajuts és d’un màxim de 2 mesos o fins que el Govern declari la finalització de la situació de crisi.

La modificació temporal també flexibilitza els requisits per accedir a les prestacions per desocupació involuntària. Així, el ministre ha avançat que s’hi podran acollir totes aquelles persones que, des del 14 de març, han perdut la seva feina o, des del 17 de febrer, no han pogut reincorporar-se en una de nova. També els treballadors per compte propi que han cessat la seva activitat per tancament definitiu. Filloy ha exposat que, de moment, s’han gestionat un total de 30 ajuts per un import total de 195.000 euros.

D’aquesta manera, amb els nous criteris temporals la desocupació passa a tenir efectivitat des del primer dia, i el termini per resoldre la demanda no pot ser superior als 10 dies hàbils. A més, només és necessari estar inscrit al Servei d’Ocupació per fer la sol·licitud i es redueix a la meitat el període de temps mínim que s’ha d’haver cotitzat per tenir-hi accés. Filloy ha destacat que la vigència d’aquesta prestació “s’allarga fins a 14 dies després a la declaració de la fi de crisi sanitària”. Així, ha afegit, si la situació de desocupació continua “s’hauran d’acollir a les prestacions habituals”

El ministre d’Afers Socials també ha aprofitat la seva compareixença per fer un repàs a les accions que s’impulsen des de la seva cartera i el seguiment que es realitza de les persones amb situació de vulnerabilitat. Així, ha destacat que el ministeri ha impulsat el telèfon 181 i el número de Whatsapp 606181, disponibles les 24 hores, per a les víctimes de violència de gènere. Filloy ha remarcat que el nombre de casos s’ha doblat durant la crisi, pel que s’han destinat més recursos a ajudar les persones afectades per aquesta xacra.

Finalment, el ministre Filloy també ha fet referència als permisos retribuïts per cuidar als fills. Així, ha avançat que “ja se n’han resolt favorablement el 30% dels sol·licitats”. També ha destacat que 52 famílies de pares separats s’han posat en contacte amb el ministeri per assessorament i mediació durant la crisi.

El fons solidari assoleix els dos milions d’euros

Finalment, el ministre Portaveu, Eric Jover, ha destacat que ja s’han superat els dos milions d’euros recollits al fons solidari, entre els SMS enviats al 828 amb la paraula ‘ajuda’ i les transferències bancàries als comptes habilitats. “Estem molt satisfets de la solidaritat de tota la població que aporta el seu granet de sorra”, ha destacat Jover.

El portaveu de l’Executiu també ha fet un balanç de la implementació de la primera fase d’obertura econòmica que permet a certs sectors tornar a obrir, des d’aquest passat dilluns, sempre respectant les mesures sanitàries escaients. Així ha expressat que des del Departament es detecta un bon comportament dels comerciants i consumidors en aquesta primera fase d’obertura. Així, el ministre ha explicat que el servei responsable ha realitzat múltiples inspeccions en comerços per garantir que es compleixen les recomanacions sanitàries i que estan obertes aquelles activitats permeses.

Pel que fa a la venda en línia, permesa per a tots els sectors des d’aquest dilluns, avui s’ha obert un expedient a un restaurant que promocionava la venda de productes incentivant que el consumidor es desplacés fins a la botiga per recollir-los, un element no permès per aquesta activitat comercial.

Finalment, i referint-se a les dades de mobilitat, Jover ha destacat un repunt de la circulació rodada associada al retorn d’aquests treballadors a la feina. Així, la mobilitat interna és un 58% inferior a la d’un dia tipus, per això ha recordat la importància de respectar les recomanacions sanitàries i només circular quan sigui necessari.