Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Càritas posa en marxa el Projecte Activa't i obre l'inserció laboral a joves amb discapacitat

Càritas posa en marxa el Projecte Activa't i obre l'inserció laboral a joves amb discapacitat

La inversió prevista per aquest projecte és de gairebé 190.000 euros, que es destinen a l'adequació d'espais i la millora d'instal·lacions
Treballadors del projecte 'Activa't'
25/09/2017 20:05

Càritas d'Urgell ha presentat aquest dilluns a la Seu d'Urgell el projecte Activa’t, que es posa en marxa per facilitar la inserció laboral i social de joves amb discapacitat. L'objectiu principal de la iniciativa solidària és donar a aquests nois i noies una oportunitat per tal que se sentin integrats en el teixit social i econòmic de la comarca de l’Alt Urgell, a través de la realització de tasques que poden dur a terme a l'empresa Nougrapats.

El director de Càritas d'Urgell, Josep Casanova, ha indicat que es tracta d'un col·lectiu que viu diferents problemàtiques de discapacitat física o de salut mental "que els impossibilita formar part del mercat de treball actual, altament competitiu". Casanova també ha incidit en la voluntat que la proposta sigui compartida per tota la societat i ha demanat el suport d'institucions i empreses "per fer un millor acompanyament dels usuaris, amb problemàtiques personals molt diverses".

En el programa Activa’t treballen actualment vuit persones en la infraestructura de gestió i hi ha 15 persones fent tasques relacionades amb el reciclatge, com la recollida de roba en contenidors, la venda de roba a l’engròs, la venda de roba al detall (botiga Grapats i grapats.com), els serveis de neteja de locals i llars, els serveis de bugaderia, els serveis de mudances i retirada de mobles o objectes, a més d'actuacions formatives.

Un total de vuit d’aquestes persones tenen perfil de centre especial de treball i per a elles, i per al col.lectiu que en el futur anirà utilitzant-les, s’ha dissenyat noves línies de treball i infraestructures dins de l'empresa. Així, es fa recollida i reparació d’objectes de segona mà; venda d’objectes de segona mà, productes de comerç just i artesania; serveis de bugaderia per a petits hotels, cases rurals i particulars; horticultura ecològica per a la venda i jardineria i cultiu de plantes aromàtiques.

Actuacions diverses

Per fer possible el nou projecte de Càritas d'Urgell ha estat necessari adequar 150 metres quadrats com a magatzem a l’actual nau de Guillem Graell, 24, on es troba Nougrapats. També s'ha ampliat l’actual bugaderia; s'ha establert un espai per a la creació d’un hort ecològic, situat en un terreny de 1.000 metres quadrats del Seminari Diocesà, cedit pel Bisbat d’Urgell; s'ha potenciat l'ús i manteniment dels Jardins de Casa Molines de la Seu d’Urgell, i s'ha creat el nou espai 'Els encants de Grapats' per a la venda d’objectes de segona mà, de comerç just i artesania de voluntaris i treballadors.

Gairebé 190.000 euros d'inversió

La inversió prevista per aquest projecte és de 189.599 euros, que es reparteixen entre l'adequació dels espais i la millora d’algunes instal·lacions. Les despeses se sostenen pels fons de Càritas Espanyola destinats a projectes d’economia solidària (50%), fons propis de Càritas d’Urgell, del Consorci Leader de fons europeus, de la Diputació de Lleida i de l’Obra Social de La Caixa. Es preveu que en un any el compte d’explotació es podrà començar a equilibrar i més de la meitat de la inversió ja s’haurà eixugat. "El mercat dels productes ecològics i sostenibles està fortament en alça", puntualitza Casanova.

"La raó de ser d’aquest projecte té les arrels en el nostre objectiu: servir i acompanyar les persones en situació de fragilitat per tal de construir un món més solidari, més sostenible, més equilibrat i amb més futur, en el que les diferències entre les persones siguin un motiu de riquesa compartida i no una raó pel conflicte i la desestabilització", ha indicat el director de Càritas d'Urgell.