Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Castellbò analitza si cal regular l'accés a Sant Joan de l'Erm

Castellbò analitza si cal regular l'accés a Sant Joan de l'Erm

La mesura s'aplicaria els dies de més afluència, cosa que també estan estudiant d'altres poblacions de l'Alt Pirineu. A Àreu i a Isil i Alòs, les EMD estan d'acord a controlar els aparcaments de la Pica d'Estats i la vall de Bonabé, però recorden que qui ho ha de decidir són els veïns

18/09/2020 10:50

L'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de la Vila i Vall de Castellbò analitzarà si cal regular l'accés a Sant Joan de l'Erm en les dates de més afluència. L'ens local, que forma part de l'Ajuntament de Montferrer i Castellbò, té sobre la taula aquesta possibilitat, segons ha informat l'ACN, però recorda que aquesta és una incidència que es registra "puntualment", atès que la gran majoria de dies de l'any no hi ha cap problema d'aglomeracions en aquell punt.

L'anàlisi d'aquesta possibilitat s'ha plantejat després que aquest estiu s'han produït alguns dies acumulacions de vehicles a l'aparcament de Sant Joan de l'Erm, especialment durant el recent pont de la Diada Nacional de Catalunya. Uns problemes puntuals per aparcar que s'han incrementat enguany pel fort augment de l'afluència d'autocaravanes, atès que molts visitants la veuen com una manera segura de viatjar i dormir en l'actual context de pandèmia.

D'altres ajuntaments o EMD de la regió de l'Alt Pirineu i Aran també estan estudiant regular els accessos als seus espais naturals més concorreguts en aquelles dates en què hi hagi més afluència. Per exemple, al municipi pallarès d'Alins, l'alcalde pedani d'Àreu, Iu Escolà, es mostra d'acord amb la necessitat de regular l'accés rodat a l'aparcament de la Pica d'Estats. Tot i això, Escolà recorda que la decisió l'hauran de votar els veïns del poble, que són els legítims propietaris de la pista d'accés i dels terrenys.

Aparcaments amb capacitat limitada

Actualment aquest aparcament té una capacitat per a 90 vehicles, una xifra més que suficient durant bona part de l'any però que aquests darrers estius ha esdevingut del tot insuficient davant el creixent interès de molts visitants per ascendir al cim més alt de Catalunya (3.143 m.). Aquests darrers mesos, des de l'inici del desconfinament, molts dies s'hi han aplegat més de 200 cotxes que hi volien accedir, cosa que ha desbordat el camí, tal com també ha passat amb els accessos a altres cims emblemàtics com són el Pedraforca o el Puigmal. Àreu és l'únic accés per anar a la Pica d'Estats des de Catalunya. De mitjana, cada any uns 10.000 vehicles travessen el poble, que només té 74 habitants.

Iu Escolà, en tot cas, entén que la regulació no es pot fer de manera "precipitada" i alerta que s'ha de fer molt bé per evitar que l'aglomeració de cotxes es traslladi al poble o bé que perjudiqui l'economia local. Des d'Àreu fins a l'aparcament de la Molinassa -el més proper al cim- hi ha uns 12 quilòmetres per pista forestal.

Encara al Pallars Sobirà, l'EMD d'Isil i Alós -que pertany al municipi d'Alt Àneu- es troba en la mateixa situació a la zona de Bonabé. Guillem Estevan, president de l'entitat municipal, ha recordat a l'ACN que en aquest cas la pista d'accés a la zona i la muntanya també són comunals, com a Àreu, i per tant són els veïns els que han de decidir com regular aquest espai. Estevan s'ha mostrat convençut que s'acabarà regulant l'accés, però hi ha afegit que s'ha de trobar una fórmula que sigui funcional tant pels veïns com pels turistes.

De moment, a la vall de Bonabé ja estan treballant per ampliar la zona d'aparcament del refugi del Fornet, que actualment només compta amb 20 places. L'objectiu és passar-ne a tenir més de 50. Guillem Estevan recordat que per les Falles d'Isil ja habiliten zones d'aparcament especials, però lamenta que quan aquests espais estan plens els vehicles que arriben més tard opten per aparcar als vorals de la carretera, amb el perill que això suposa en cas que hi hagi algun accident. Això és el que volen evitar amb la regulació: solucionar el problema a l'entrada de Bonabé i traslladar-lo a un altre punt.

Pistes i terrenys de propietat comunal

Tots aquests ens locals es mostren convençuts de la necessitat d'una regulació de l'accés rodat a espais naturals i oberts a rebre assessorament del Govern. Però, alhora, tots coincideixen també a recordar que la propietat de la pista forestal i dels terrenys no és del Parc Natural de l'Alt Pirineu, sinó del poble, i que per tant seran els seus veïns, i no les administracions superiors, aquells que diguin si es fa o no aquesta regulació, i com es fa.

En aquest sentit, Iu Escolà ha lamentat que la direcció del Parc Natural de l'Alt Pirineu divulgués la setmana passada el vídeo de les cues per accedir a la Pica d'Estats -que s'ha fet viral- sense consultar-ho prèviament als veïns d'Àreu, que són els propietaris dels terrenys i del camí pels quals s'hi accedeix. Alhora, els ha "sobtat" que en aquests mateixos missatges els responsables de l'espai protegit ja donessin per fet que s'hi regularà l'accés. Escolà també troba sospitoses les "presses" que té ara el Departament de Territori per fer aquesta regulació, quan anys enrere ja es va plantejar des del poble però no hi van trobar cap suport. A més a més, troba insuficients els ajuts que reben per mantenir l'accés a la Pica. Per això, conclou que la mesura s'ha d'estudiar bé i no aplicar-la de manera precipitada.

  • Cotxes i autocaravanes a l'aparcament de Sant Joan de l'Erm, aquesta setmana (Foto: ACN)
    Cotxes i autocaravanes a l'aparcament de Sant Joan de l'Erm, aquesta setmana (Foto: ACN)
  • L'aparcament d'accés a la Pica d'Estats, mig buit, aquest dijous (Foto: ACN)
    L'aparcament d'accés a la Pica d'Estats, mig buit, aquest dijous (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte