Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Catalunya i Andorra reforcen els seus lligams en l'àmbit cultural

Catalunya i Andorra reforcen els seus lligams en l'àmbit cultural

La consellera Vilallonga s'ha reunit aquest dimecres amb la ministra de Cultura d’Andorra per establir les bases d’un nou acord de col·laboració entre ambdós governs. Signada la renovació per dos anys del conveni de Faber Andorra
Trobada a Andorra per debatre sobre els lligams amb Catalunya (Foto: Generalitat)
27/08/2020 10:55

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, i la ministra de Cultura d’Andorra, Sílvia Riva González, han mantingut aquest dimecres una reunió de treball, que ha servit per establir les bases d’un nou conveni de col·laboració en matèria cultural i per reforçar el lligam entre ambdós governs. La trobada s’ha fet en el marc d’una visita institucional al Ministeri de Cultura i Esports d’Andorra, ubicat a l’antic Hotel Rosaleda, a la parròquia d’Encamp. En la reunió també hi ha participat la ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Maria Ubach, i la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé.

Aquest dimecres ambdós governs han manifestat la voluntat de continuar treballant per a promoure conjuntament el coneixement de la llengua i la cultura catalanes, el patrimoni material i immaterial, col·laborar en matèria d’arxius, museus i biblioteques, incrementar la visibilitat de les arts escèniques i i garantir una major accessibilitat i suport de les institucions a les empreses culturals de l’àmbit audiovisual.

Conveni Faber Andorra

La jornada també ha servit per formalitzat la renovació per dos anys del conveni de Faber Andorra, un projecte conjunt del Govern d’Andorra i l’Institut Ramon Llull, iniciat el 2019. Forma part de la Xarxa de residències Faberllull, i és un espai interdisciplinari que vol fomentar la importació de talent, el coneixement de nous projectes, les relacions internacionals, a més de posar a la disposició dels ciutadans les activitats que els residents puguin oferir. La residència permet acollir creadors i professionals de diversos àmbits (escriptors, traductors, artistes de disciplines diferents, estudiosos, científics, musicòlegs, etc.) que vulguin dur a terme una estada per desenvolupar un projecte.

Després d’un primer any amb un balanç positiu i després d’haver signat aquest conveni que dota de continuïtat i que consolida Faber Andorra, també s’ha planificat la programació per a la tardor de 2020, en què Faber comptarà amb la presència de l’escriptora i periodista Anna Ballbona, programada inicialment per la primavera de 2020 però que no va poder venir a causa de la situació sanitària. També seran residents Marta Jordan, de Polònia, que ja va ser resident durant 2019 a Faberllull Olot, traductora literària de l’espanyol al polonès, i Michal Brabec, de la República Txeca, catalanista i traductor.

Revista UNESCO en català

Prèviament a la signatura del conveni, la consellera Vilallonga i la ministra Riva es van reunir aquest dimecres amb el secretari de la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO, Jean-Michel Armengo; Miquel Segura, de la plataforma audiovisual de la UNESCO d’Igualada; i Alà Baylac i Pierre Lissot, de la Universitat de Perpinyà, impulsors de la traducció al català de ‘El Correu de la UNESCO’. També va participar en la trobada la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

‘El Correu de la UNESCO’ és una revista trimestral publicada per l’Organització Mundial de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura. La publicació es pot trobar en les sis llengües oficials de la UNESCO (anglès, àrab, castellà, francès, rus i xinès) i en portuguès, coreà, esperanto, i ara, català. Aquest projecte ha estat possible gràcies a la implicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Centre Internacional per a la Creativitat Audiovisual–Plataforma Audiovisual de la UNESCO, l’Associació UNESCO d’Igualada i la Universitat de Perpinyà.