Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / CCOO exigirà l'acompliment de les mesures de seguretat especials en el sector agrari

CCOO exigirà l'acompliment de les mesures de seguretat especials en el sector agrari

El sindicat veu "manca d'ambició" en el decret del Govern espanyol i assegura que queda "molt lluny" de les seves demandes. També temen que augmenti la "tolerància cap a l'economia submergida"
Bellver de Cerdanya (Foto: Ignasi Cervera / arxiu)
09/04/2020 09:55

Comisssions Obreres de Catalunya ha assegurat que les mesures que preveu el decret llei del Govern espanyol per a la contractació de persones estrangeres per fer tasques al sector agrari "queden molt lluny" dels plantejaments que ells defensen "en termes de flexibilització del mercat laboral". El sindicat creu que l'executiu estatal hauria de ser "més ambiciós i concret en aquesta matèria" i avança que comprovaran "que es garanteixin les mesures de protecció contra la COVID-19 entre els empleats, els quals hauran de rebre equips de protecció individuals, a més d'aplicar mecanismes de prevenció col·lectiva tant al lloc de treball com als menjadors o magatzems, entre d'altres".

Des de CCOO hi afegeixen que "és absolutament necessari fer compatibles les campanyes agrícoles amb la seguretat i la salut de les persones que hi treballen". El col·lectiu laboral també es mostra preocupat pels "pronunciaments de les patronals" i denuncia que es prioritzi la recol·lecció de les collites "sense preveure prou tot allò relacionat amb la seguretat dels treballadors i les seves condicions laborals". També temen que augmenti la tolerància cap a "una economia submergida" i que no es pagui l'SMI en molts casos.

Des del sindicat demanen que es garanteixi la seguretat i la higiene als allotjaments que es posin a disposició dels treballadors, a més de la mobilitat de les persones que facin les seves tasques al camp. Finalment, volen que hi hagi "una coordinació efectiva entre administracions públiques2 i que es reforci el paper de la Inspecció de Treball "per vigilar el compliment estricte de les normes de caràcter laboral".

CCOO conclou que no permetran "que la fi justifiqui els mitjans", entenent que si bé "la recol·lecció es necessària" per a la cadena alimentària i el proveïment a la població, aquesta s'ha de fer "en condicions dignes, i sobretot, segures". Des del sindicat deixen clar que són "conscients de les dificultats per trobar mà d'obra", però demanen que el procés de contractació és dugui a terme de manera "ordenada" per evitar que es produeixin "conflictes socials en l'entorn rural".