Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Cerca de nom per als dos ossets de la Val d'Aran fills de Bambou

Cerca de nom per als dos ossets de la Val d'Aran fills de Bambou

L'entitat ecologista Depana proposa 4 opcions per a cada cadell, que es poden votar a través de les xarxes socials fins al 20 de març
Imatge de l'óssa Bambou amb els dos cadells caminant per la muntanya a Naut Aran (Foto d'arxiu: Depana)
30/01/2017 23:01

L'entitat ecologista Depana ha iniciat una campanya a les xarxes socials per trobar nom a dos ossets que la passada primavera es van detectar a la Val d'Aran. Les propostes són Tuc, Beròi, Hèr i Poi, per a un dels cadells, i Aran, Berèt, Liat i Pèdescauç, per a l'altre. La campanya per l'elecció de nom durarà fins al 20 de març.

A aquests ossets els va localitzar i monitoritzar la passada primavera l'equip de seguiment de l'ós bru.  Cal recordar que durant el mes de juliol del 2016 es va poder recollir mostres de la mare i dels cadells amb l'objectiu d'identificar-los. Aquesta tardor ha culminat el treball genètic de laboratori i ja se sap que la progenitora és Bambou i que un dels ossets és un mascle, mentre que el sexe de l'altre encara no s'ha pogut determinar. El pare dels joves plantígrads podrien ser Pyros o Moonboot.

Propostes de noms aranesos

Els noms proposats pel cadell mascle són aranesos: Tuc és un accident geogràfic del cim; Bèroi és un paisatge bell; Hèr significa ferro, atès que la zona on els van localitzar hi ha mines antigues, i Poi és un lloc proper on van ser trobats.

Per l'osset del qual no s'ha pogut determinar el gènere es proposen quatre noms: Aran, lloc de naixement dels ossets; Berèt, lloc proper on van ser trobats; Liat, nom d'un altre lloc proper on van ser trobats aquest any, i Pèdescauç, que significa peu descalç, la forma de la petjada de l'ós.