Sis premis per a elaboradors de l'Alt Urgell al 23è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
Quatre productors de l'Alt Urgell han guanyat un total de sis premis al 23è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que s'ha celebrat aquest dissabte al matí a la Sala Polivalent de la Seu en el marc de la Fira de Sant Ermengol.
Mas d’Eroles, d’Adrall, ha obtingut un doble premi en la categoria de formatge de vaca quallada enzimàtica: medalla d’or amb el formatge Ermesenda, i medalla de plata amb el formatge Tartera. De la seva part, La Reula, de Fígols d'Organyà, ha obtingut dos premis: medalla d'or en iogurt i medalla de bronze en mató. Finalment, l'Oliva d'Oliana ha guanyat la medalla d'or al millor formatge amb condiments, mentre que en la mateixa categoria Serrat Gros d'Ossera ha rebut el bronze.
Els productors de la Cerdanya també s'han emportat diversos premis. El Molí de Ger ha guanyat la medalla d'or en vaca de quallada àcida, pel Puigpedrós, i el bronze en vaca de quallada enzimàtica, per l'Altajó, mentre que Vall de Meranges ha rebut la medalla de plata en ovella de quallada enzimàtica, pel formatge La Carbassa, en una categoria en què ha guanyat el Tomme de Brevis de Can Nadal (Vallespir).
De la seva part, Casa Mateu de Surp ha guanyat l'or en ovella de pasta tova, categoria en la qual Montsent de Pallars ha rebut el bronze. Taüll, de la Vall de Boí, ha estat bronze en formatges blaus. D'altres formatges catalanes premiades han estat Reixagó (or en blaus i plata en condiments), Tórrec (or en matons i en cabra de quallada àcida), Cuirols, Mas Marcé i La Xiquella d'en Bas. La categoria de tupí ha estat dominada novament pels gaztazarra bascos, amb doble premi per a Aranburu Elkarte -or i bronze- i plata per a La Leze.
Premi Amic del Formatge per a Cesca Olm i Pep Lizandra
Just abans de fer-se públics els guanyadors, s’ha lliurat el premi Amic del Formatge, que enguany s'ha concedit a Cesca Olm i Pep Lizandra, cofundadors de la formatgeria artesana l’Orri de Músser (Cerdanya), en reconeixement a la seva defensa i promoció del formatge artesà.