Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / CIU assegura que els pressupostos de la Generalitat 'descapitalitzen' el Pirineu

CIU assegura que els pressupostos de la Generalitat 'descapitalitzen' el Pirineu

El grup nacionalista considera que el tripartit beneficia la zona metropolitana  
Reunió del grup de CIU de l'Alt Pirineu i l'Aran a la Seu d'Urgell
13/12/2007 19:21

El grup de CIU ha denunciat avui en roda de premsa que l’actual govern de la Generalitat de Catalunya està ‘descapitalitzant’ el Pirineu. Segons ha indicat el diputat convergent Albert Batalla, el tripartit destinarà l’any que ve un 2’2% de la inversió del pressupost general català a les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, enfront del 3,8% dels diners que s'invertia el 2003. Batalla incideix en fet que aquesta penalització s’aplica “malgrat que la inversió real al país ha augmentat en més d’un 70 per cent, i compta amb 35.000 milions d’euros pel 2008, enfront dels 18.000 d’ara fa quatre anys”. Pel diputat urgellenc aquest greuge pot abocar el territori a problemes futurs de desenvolupament.

El grup nacionalista considera que “és evident el menyspreu pel Pirineu, que es veu absorvit per l’esforç inversor a les comarques de l’àrea metropolitana, que compten amb un més d’un 140 per cent més de diners respecte el 2003”. Aquesta xifra indica que el pes de la inversió dins del pressupost de les zones del cinturó de Barcelona ha passat del 43,22% al 60,84% en una legislatura. El portaveu de CIU al Parlament, Oriol Pujol, ha assegurat que aquest és el model de país de l’actual govern, que només beneficia els territoris més poblats.

Per CIU, “el govern tripartit aproxima la inversió a criteris de població. Així, la inversió a l’Alt Pirineu i l’Aran s’aproxima a l’1%, que equival al percentatge de població a Catalunya que resideix al Pirineu”. En aquest sentit, Batalla ha demanat que es tinguin en compte, a l’hora de fer els pressupostos, barems de territorialitat, ja que “els pirinencs i pirinenques administrem el 20 per cent del territori de Catalunya”.

El grup nacionalista ha presentat un total de 53 esmenes relacionades amb les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran. Entre els punts que se’n destaquen hi ha la millora de la banda ampla a tots els nuclis del Pirineu, tenint en compte que un 40% dels pobles de l’Alt Urgell i un 35% dels del Pallars Sobirà encara no tenen accés a les noves tecnologies.

CIU també vol incidir en la conservació de la xarxa de carreteres locals de muntanya; en un pla de potenciació del transport públic per resoldre els problemes de mobilitat del territori; en un pla d’habitatge públic i en els ajuts als estudiants. A més, entre les propostes presentades s’ha subratllat la necessitat de reclamar més inversions a l’Agència Catalana de l’Aigua i una millora del finançament dels parcs naturals.