Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / CiU demana una còpia del retaule de la Mare de Déu de Medina a l'església parroquial de Vilamur

CiU demana una còpia del retaule de la Mare de Déu de Medina a l'església parroquial de Vilamur

14/05/2010 11:51

Agustí López, diputat de CiU i alcalde de Sort, ha presentat al Parlament de Catalunya una proposta de resolució, per la qual insta el Govern de la Generalitat, mitjançant el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a “establir les col·laboracions i els suports que calguin amb l’Ajuntament de Vilamur i amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà per tal d’obtenir una còpia, mitjançant l’acreditat sistema del Paper gel, del retaule de la Mare de Déu de Medina que posseeix el Museu de Belles Arts de Bilbao". CIU justifica la petició "per la rellevància històrica de l'obra d'art per a Vilamur i per al conjunt de la Vall de Siarb”.

Vilamur és una petita vila pirinenca situada a 15 Km de Sort i a 35 Km de la Seu d’Urgell, a peu de l’Eix Pirinenc, una carretera de molt interès per al Pirineu, cada cop més transitada i que encara incrementarà més el pas de vehicles quan s’executi la variant Adrall-Canturri, que està en fase d’avantprojecte per part del Ministerio de Fomento.

López ha recordat també, que “Vilamur tingué un gran protagonisme durant l’Edat Mitjana com a seu del Vescomtat de Vilamur”. De fet, aquest municipi de Soriguera, “va ser adquirit en un moment de la història pels Ducs de Medinaceli i, de fet, el títol de Vescomte de Vilamur l’ostenta encara la Casa de Medinaceli, avui en dia”.

En algun moment de la extensa i interessant història de Vilamur, els Ducs de Medinaceli varen obsequiar a la població un preciós retaule que va ser instal·lat a l’església de Santa Maria de Medina, que va adoptar aquest nom en agraïment per l’obsequi dels Ducs. Però, tal com explica la gent gran de Vilamur i recorda Agustí López, “amb ocasió de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929 els organitzadors van sol·licitar aquest retaule perquè formés part d’una gran exposició d’art sacre de Catalunya, i finalitzada l’Exposició Universal el retaule ja no el van tornar a veure”.

El diputat nacionalista considera que “aquesta interessant peça ni tan sols s’esmenta a l’apartat de Vilamur del tom XV de la voluminosa i erudita obra Catalunya Romànica, dedicat al Pallars, publicada per la Gran Enciclopèdia de Catalunya”.

Darrerament, i després de les gestions efectuades pels veïns de Vilamur i per l’Ajuntament de Soriguera, “sembla plausible que el retaule de la Mare de Déu de Medina estigui dipositat al Museu de Belles Arts de Bilbao”.

Agustí López manifesta que “un cop recuperat l’edifici de l’església parroquial de Vilamur, seria molt interessant poder disposar d’una còpia del retaule de la Mare de Déu de Medina per tal de recuperar la densa història d’una vila que va tenir un gran protagonisme durant l’Edat Mitja i de potenciar el turisme cultural en un àmbit territorial de gran contingut històric”. De fet, en opinió del diputat nacionalista i alcalde de Sort, “Vilamur té un esplèndid futur com a punt d’interès turístic, tant per la seva riquesa cultural com per la gran bellesa del seu entorn”.