Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / CiU denuncia dèficits en la implantació de la banda ampla a Catalunya

CiU denuncia dèficits en la implantació de la banda ampla a Catalunya

01/02/2008 18:18

El Conseller Joan Puigcercós ha comparegut avui a la Comissió d’Educació i Universitats del Parlament de Catalunya per a donar explicacions sobre l’evolució del projecte de banda ampla rural. Un cop acabada la seva exposició, el torn ha estat pel diputat de CiU, Josep Pont, qui ha retret al Conseller que “la primera fase de la seva intervenció hagi estat un cant de glòria quan avui, per desgràcia, no podem anar al Solsonès, ni al Pallars ni a Les Garrigues i gaudir d’una bona cobertura”. Per Pont, “el país encara està molt necessitat de les eines bàsiques del món de la comunicació”. Per aquesta raó, ha demanat a Puigcercós que “es deixi de propaganda perquè es torna en contra quan no es compleix el que s’anuncia i al final el territori no es creurà res”.

El diputat nacionalista feia referència al fet que la Conselleria, en la seva presentació a la Comissió, hagi inclòs com a èxit uns vídeos corporatius sobre l’empresa G-3, que ha tingut greus problemes per a la implantació de la banda ampla a la zona de Les Garrigues. Tal com ha explicat Pont, “dol aquest discurs triomfalista” quan aquesta empresa d’alta tecnologia “ha patit un autèntic via crucis: s’instal·la a un poble on no té cobertura, ha de traslladar les seves oficines a Mollerussa, etc”.

L’altre aspecte que no pot ser presentat com a èxit per la Conselleria és la implantació al Solsonès. Pont ha explicat que en aquesta comarca existeixen “moltes queixes per part dels alcaldes” ja que “primer hi havia fils de coure, que van ser substituïts per tracks analògics que no permetien enviar ni tan sols documents per fax i, posteriorment, van ser canviats per tracks digitals que encara han donat més problemes”. Fins i tot, alguns alcaldes de la zona han reclamat que es torni a l’anterior sistema analògic.

Aquests eren dos exemples concrets, però les deficiències en la implantació de la banda ampla s’estenen arreu del territori i han estat denunciades reiteradament. De fet, diverses enquestes realitzades a alcaldes de tota Catalunya sobre l’estat de les infrastructures i serveis de Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC), alerten de l’augment de la insatisfacció vers el funcionament d’aquestes infrastructures, mostren també que en l’actualitat gairebé la meitat dels municipis es pateixen ‘moltes’ o ‘bastants’ deficiències en Internet o que més de dues terceres parts dels alcaldes enquestats afirmen que l’amplada de banda del seu municipi és insuficient.Falta de model de futur

En un altre ordre de coses, Josep Pont ha realitzat una segona gran crítica al Conseller: “la falta de model de futur”. Segurament, l’exemple més gràfic d’aquesta falta de model són les pròpies previsions de la Conselleria. Com ha explicat Pont, “segons el mapa presentat per la pròpia Conselleria, les previsions són que trigarem 20 anys en fer arribar la fibra òptica al 27% dels municipis catalans. Aquestes dades són molt pobres per a un país modern i desenvolupat. A més, 20 anys en tecnologia poden haver canviat moltes coses”.

Més exemples de la falta de model. En primer lloc, en matèria de comunicacions, “estem caient a les mans d’un gran operador que ens fa patir com és Telefònica”. Per Pont, “quedar en mans d’un sol operador, el monopoli, és perillós. Hauríem de potenciar la competència però estem avançant en sentit contrari”.

Finalment, també ha reclamat que en aquest model de futur, a banda de la implantació de la banda ampla, hauria d’haver una segona fase (que no existeix) referent a “la pedagogia a realitzar amb les TIC per a fomentar la seva utilització”. En canvi, “avui ni n’ha parlat”.