Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / CiU insta el Govern a negociar el retorn dels sepulcres dels Comtes d'Urgell

CiU insta el Govern a negociar el retorn dels sepulcres dels Comtes d'Urgell

28/09/2009 19:25

L'alcalde de Sort i diputat de CiU, Agustí López, ha presentat aquest dilluns al Parlament de Catalunya una proposta de resolució en què insta el Govern a obrir contactes amb 'The Cloisters Museum and Gardens' de Nova York, sobre un possible retorn a Catalunya dels quatre sepulcres gòtics dels Comtes d'Urgell que té aquest museu en propietat i on es poden visitar actualment. López planteja que la compra per part de la Generalitat dels sepulcres afavoriria el turisme a la comarca de la Noguera, concretament al monestir de les Avellanes, d'on eren originaris i on, segons l'alcalde de Sort, haurien de tornar.

López explica que al segle XII, Ermengol VII, comte d'Urgell, va fundar el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, per tal que fos habitat per la comunitat de monjos premostratencs, deixant disposat al seu testament que la seva esposa Dolça de Foix i ell mateix hi fossin enterrats. Anys després, el comte Ermengol X va fer importants reformes al monestir i va decidir d'erigir-hi el panteó dinàstic dels comtes de la seva nissaga, fent construir uns sepulcres d'un destacat i meravellós estil gòtic. A les Avellanes, hi va ser enterrat el seu germà, el comte d'Àger, i ell mateix, deixant constància de voler ser-hi enterrat.

Al 1906 el monestir de les Avellanes va ser adquirit pel banquer lleidatà Agustí Santesmasses qui va vendre al cap de poc temps els quatre sepulcres dels comtes d'Urgell pel preu de 15.000 pessetes a un antiquari basc, 'en contra de la voluntat del Bisbe d'Urgell que se'n considerava el legítim propietari'. També s'hi va mostrar contrari el llavors diputat al Parlament per les Borges Blanques i qui més tard seria president, Francesc Macià, assegura López. Tot i això, The Cloisters, branca del Metropolitan Museum of Art de Nova York dedicada a l'art i l'arquitectura de l'Europa medieval, va adquirir els sepulcres per poder-los exposar a les seves instal·lacions.

Així, el diputat nacionalista reclama al Govern l'inici de contactes amb el museu novaiorquès amb l'objectiu de conèixer la seva disposició a què els quatre sepulcres gòtics siguin adquirits per la Generalitat i reposats al seu lloc d'origen. López creu que la restitució dels sepulcres, 'importants exemples de l'escultura gòtica catalana', 'podria tenir un paper cabdal en la promoció del turisme cultural a la comarca de la Noguera'.

López ha recordat que darrerament alguns museus americans han facilitat la venda d'alguna obra d'orígens catalans, com és el cas d'una escultura del segle XIV de l'Escola de Lleida que ha estat adquirida pel Museu de Lleida, diocesà i comarcal de la capital del Segrià precisament al Metropolitan Museum of Art de Nova York.