Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / CiU proposa catalogar la raça de la vaca pallaresa davant la situació extrema de perill d'extinció

CiU proposa catalogar la raça de la vaca pallaresa davant la situació extrema de perill d'extinció

24/04/2008 12:15

El diputat del Grup Parlamentari de Convergència i Unió i alcalde de Sort, Agustí López, ha presentat una Proposta de Resolució, en la qual insta el Govern a “emprendre totes les gestions que es considerin oportunes, per tal d’aconseguir que la raça pallaresa passi a integrar el catàleg de races autòctones de vaques a l’Estat espanyol amb la màxima celeritat que demana la situació extrema de perill d’extinció de la vaca pallaresa”.

Agustí López ha recordat que la vaca pallaresa o blanca suposava, fins ben bé la meitat del segle XX, un 60% dels efectius bovins del Pallars Jussà, del Pallars Sobirà i de la Vall d’Aran. La caiguda de la població d’aquesta espècie es va produir a principis de la dècada dels vuitanta a causa de l’arribada del tractor.

Avui la seva població es limita a un ramat de 18 vaques mares i dos toros en una sola explotació, a la borda de Felip del poblet de Besan, al municipi d’Alins (Pallars Sobirà), i a alguns individus en altres explotacions de pobles d’alta muntanya del Pallars Jussà i del Pallars Sobirà.

López ha advertit que “aquesta raça autòctona està en perill d’extinció imminent, ja que la seva pervivència depèn estrictament de la bona voluntat d’una família ramadera de la Vall Farrera", i ha lamentat que la “desaparició absoluta d’aquesta raça autòctona del Pirineu comportaria la pèrdua d’un patrimoni genètic de gran transcendència”. La vaca pallaresa és un animal adaptat al territori, gens vulnerable a les malalties que han delmat la cabana ramadera de vaquí a les comarques pirinenques les darreres dècades, com la tuberculosi i la brucel·losi. A més, López ha destacat que “l’existència de races autòctones en un territori li confereix personalitat i trets diferencials”.

Per tot això, Agustí López considera que “la raça pallaresa de vaques hauria de ser inclosa en el catàleg oficial de races de bestiar dels territoris de l’Estat, que el Ministeri d’Agricultura del Govern espanyol té oficialitzat” .