Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / CiU proposa mesures de control del corb marí

CiU proposa mesures de control del corb marí

10/12/2008 10:55

Agustí López, diputat de Convergència i Unió al Parlament de Catalunya i alcalde de Sort, ha presentat una Proposta de Resolució per tal d’instar el Govern a “declarar el corb marí espècie cinegètica, com a mesura de control d’una espècie nociva per als ecosistemes fluvials del Pirineu i del Pre-pirineu català, abans del termini de 6 mesos”, així com “endegar una recerca del nombre de truites i altres peixos que els corbs marins capturen als rius catalans, basada en l’estudi de continguts estomacals i molt especialment en el recompte d’otòlits de peixos”.

Tal com ha recordat Agustí López, “fa tan sols uns 10 anys que el corb marí, també anomenat cormorà, vola per damunt dels trams mitjos i alts dels rius dels Pirineus catalans, on pesquen amb voracitat reconeguda pels coneixedors dels hàbitats marins”. Actualment, el corb marí i el bernat pescaire són els principals actors de la considerable davallada de les poblacions piscícoles fluvials.

El diputat nacionalista ha lamentat, que “la voracitat del corb marí cap a la truita comú és tan notable que els pescadors, amb un cert to irònic, opinen que no cal l’aprovació parlamentària de la nova Llei de pesca que tot just ha iniciat la seva tramitació, ja que els darrers anys els únics que pesquen als rius catalans són els corbs marins i, en menor mesura, els bernats pescaires”.

La piscifactoria del Pont de Suert (Alta Ribagorça), que a més de la cria de truites desenvolupa un projecte de cria de llúdrigues en captivitat, es va veure obligada, ara fa uns 4 anys, a cobrir les basses de la piscifactoria amb xarxes per evitar que els corbs marins hi fessin excessives captures. El mateix va haver de fer la Societat de Pescadors d’Oliana (Alt Urgell), per defensar els alevins de truita de la piscifactoria privada que gestionen per repoblar aquell tram del riu Segre.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha iniciat algunes mesures, com autoritzar diverses actuacions dels agents rurals per a foragitar els arbres de les riberes fluvials on aquestes aus pescadores tenen els seus nius, o dormiders, mitjançant trets a l’aire. Però tal com ha destacat Agustí López, “els resultats han estat ben minsos pel que fa a la reducció del nombre d’exemplars de corb marí als rius del Pirineu i del Pre-pirineu català, i tampoc es poden cobrir amb xarxes tots els cursos fluvials d’aquest àmbit per tal d’evitar les baixes generalitzades de truites”.