Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / CiU proposa promocionar el passat històric de la vila pallaresa de Tírvia

CiU proposa promocionar el passat històric de la vila pallaresa de Tírvia

20/04/2010 11:21

El diputat de CiU i alcalde de Sort, Agustí López, ha presentat al Parlament de Catalunya una proposta de resolució per tal d’instar al Govern de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a “col·laborar amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i amb l’Ajuntament i els veïns de Tírvia per tal d’incorporar a la senyalització turística i a la pàgina web municipal la imatge del càtar Guillem de Belibaste, darrer Perfecte albigès, detingut a la vila de Tírvia l’any 1321". La proposta també inclou "promoure l’edició de fulletons divulgatius i reeditar el retaule d’Esteve Albert i Corp”.

Segons comenta Agustí López, “Tírvia posseeix un important patrimoni natural i cultural, està molt a prop d’Andorra, a on es pot arribar a través de l’esplèndida Vall de Santa Magdalena, i disposa d’una bona infraestructura hotelera”. Per tant, en opinió del diputat nacionalista, “tenint en compte el potencial de turisme cultural que el catarisme ha suposat per a territoris i ciutats que foren càtars”, com Foix, Mirepoix, Montsegur, o l’Avelanet, i davant el fet que la Vall de Caboet, la de Castellbò i la Coma de Burg van estar vinculades en temps medievals al món del catarisme, “val la pena apostar per la promoció del paper històric de Tírvia”.

El diputat nacionalista recorda que l’any 1309, passats 65 anys dels fets de Montsegur, el càtar Guillem de Belibaste s’evadí de la presó de Carcassona i fugí cap a Catalunya, on s’havien refugiat nombrosos bons homes que havien pogut fugir de la Inquisició. L’any 1314 s’establí a Morella i després al veí poble de Sant Mateu, on hi havia una comunitat càtara. Víctima d’un engany, quan es desplaçava cap a Occitània fou detingut per les tropes del Comte de Foix a la vila pallaresa de Tírvia, al Pallars Sobirà. Empresonat primer a Castellbò, fou jutjat a Cascassona per Jacques Fournier, Bisbe de Pamiers, avui segona ciutat de l’Arieja, que més tard seria nomenat papa amb el nom de Benet XII, i finalment socarrat a les txeres d’una foguera encesa a Villerouge-Termenés, Bisbat de Narbona. Es considera que aquella pira va acabar amb el darrer Perfecte càtar.