Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / CiU reclama compensacions econòmiques pels ramaders damnificats per les daines salvatges

CiU reclama compensacions econòmiques pels ramaders damnificats per les daines salvatges

05/03/2009 17:48

El diputat de CiU i Alcalde de Sort, Agustí López, ha presentat al Parlament de Catalunya una Proposta de Resolució, per tal d’instar el Govern de la Generalitat a “incrementar el nombre de permisos de caça que s’atorguen anualment a les societats de caçadors del Pallars Sobirà per tal de disminuir i mantenir sota control les poblacions de daines". Alhora es proposa estudiar fórmules de compensació econòmica a favor dels ramaders afectats per la presència d'aquest animal.

Tal com ha explicat Agustí López, la daina és cada cop més abundant a la comarca del Pallars Sobirà i darrerament s’estén per l’àrea de la muntanya d’Ancs cap al municipi de La Torre de Capdella, al Pallars Jussà. Es tracta d’un mamífer salvatge amb una estatura i envergadura similars a les d’una vaca d’entre un i dos anys, i li cal una alimentació similar.

Al llarg dels darrers decennis, el nombre de daines s’ha incrementat de forma notable als termes dels pobles de Bernui-Llessui-Caregue, municipis de Rialp i de Sort, és a dir a bona part de la Vall d’Àssua, i també al marge esquerre del riu Noguera Pallaresa i als boscos de l’àrea de Roní-Beraní, municipi de Rialp.

López ha portat aquesta iniciativa al Parlament tenint en compte "la problemàtica que l’augment de la població de daines suposa per a la ramaderia extensiva del Pirineu". També subratlla que "la comunitat científica (ecòlegs, biòlegs...) no consideren que la presència d’una elevada població de daines representi una riquesa per a la biodiversitat del Pirineu”. La daina també és perjudicial per al gall fer.