Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Comença el sistema de recollida de residus porta a porta al Pallars Sobirà

Comença el sistema de recollida de residus porta a porta al Pallars Sobirà

Els veïns de la Vall Cardós han estrenat el nou model, que arribarà en 20 dies al 85% de la població de la comarca
20/03/2015 12:15

Els veïns de la Vall Cardós han estrenat aquest dimecres el nou sistema de recollida de residus porta a porta que ha posat en marxa el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. El nou model s'aplica de forma simultània a 12 dels 15 municipis del Pallars Sobirà i arribarà al 85% de la població de la comarca.

El projecte sorgeix de la col·laboració entre l'Agència de Residus de Catalunya, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona. La iniciativa compta amb una inversió d'1,17 MEUR. El finançament va a càrrec del Consell Comarcal del Pallars Sobirà (611.900 euros), l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona (289.000 euros) i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) (268.000 euros).

L'acció mediambiental inclou també la construcció d'una planta de compostatge a Sort que entrarà en servei l'estiu vinent per garantir una òptima gestió de la fracció orgànica.

Es tracta també d'una iniciativa pionera en l'àmbit comarcal i que pot servir de model per a altres comarques, segons ha indicat el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís.

Canvi d'hàbits

El sistema té com a objectiu augmentar tant la quantitat recollida de residus valoritzables com la seva qualitat. Per això, cal una participació generalitzada en la separació en origen i en la recollida selectiva dels diferents materials, una determinada disciplina domèstica i un notable canvi d'hàbits.
Llàtzer Sibís ha animat els pallaresos a col·laborar en el porta a porta, tot i l'esforç que suposa el nou sistema.

Tanmateix, alguns veïns veuen inconvenients en la iniciativa: horaris marcats per treure la brossa, improvisació i precipitació per posar-lo en marxa o manca de punts concrets per tirar les escombraries les persones que tenen una segona residència al Pallars.

Segons informa l'ACN, als nuclis encarregats d'estrenar la recollida porta a porta (Tavascan, Lladorre, Lladròs, Ainet de Cardós o Ribera de Cardós) no s'ha registrat cap incident. Això sí, a les portes de les cases, aquest primer dia de posada en marxa del servei, s'han vist pocs cubells.

El sistema preveu la recollida de les cinc fraccions de residus (paper i cartró, orgànica, envasos, vidre i resta) en dies determinats al llarg de la setmana.