Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Comença el curs a l’Alt Urgell amb més de 400 alumnes usuaris de transport i menjadors escolars obligatoris

Comença el curs a l’Alt Urgell amb més de 400 alumnes usuaris de transport i menjadors escolars obligatoris

El Consell Comarcal ha posat en marxa una nova línia de transport entre Arsèguel i la Seu d'Urgell, amb parades a la Quera i Alàs. El projecte 'Mengem d’Aquí' proposa una festa per a les famílies
Transport escolar
12/09/2019 17:38

Amb el començament del curs 2019-2020, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell posa novament en marxa aquest dijous els serveis de transport i menjadors escolars, dels quals en faran ús més de 400 alumnes. A aquests usuaris se n’han d’afegir 40 més que utilitzen el transport escolar no obligatori. Cal recordar que les famílies que no se'n vulguin beneficiar hi han de renunciar explícitament a través d’un imprès normalitzat que han de recollir i lliurar al servei d’Educació de l'ens comarcal durant el mes de setembre.

Com a novetat, aquest nou curs s’ha creat una nova línia de transport que fa el servei des d’Arsèguel fins a la Seu d’Urgell amb parades a la Quera i a Alàs. Això permet millorar el desplaçament per a les famílies dels municipis d’Arsèguel i Cava, ja que fins ara havien de baixar els alumnes a la carretera general, a més de descongestionar la línia de Prullans, que ha sofert un increment pels estudiants de la població de Martinet que cursen la secundària a la Seu d’Urgell.

Beques socioeconòmiques de menjador escolar

A data d’avui, s’han sol·licitat ja 333 ajuts. Segons les dades del 2018-2019, es disposa de 354 beques. Al llarg de tot el curs escolar les famílies poden demanar subvencions de menjador, segons els criteris que marquen les bases. 

De les 333 sol·licituds del 2019-2020, un 71% (237 ajuts) disposaran d’un ajut del 50%, que es podrà compactar; a un 2% (7 ajuts) se'ls atorgarà el 100% de la subvenció; un 11% (37 ajuts) tenen denegada la beca en superar el llindar de renda que marquen les bases, i un 15% (52 ajuts) estan en revisió del percentatge d’atorgament, ja que no es disposa de dades des de l’Agència Estatal de l'Administració Tributària. 

Programa “Mengem d’aquí”

Quant als menjadors escolars, tots els centres públics de l’Alt Urgell i tots els centres de la Cerdanya mantenen i milloren el programa “Mengem d’aquí”, una iniciativa endegada el curs anterior que aposta per una alimentació saludable, de proximitat i sostenible. Només 2 centres educatius concertats de l’Alt Urgell i la Cerdanya no continuen amb el projecte.

La iniciativa es reprèn amb moltes novetats. En primer lloc, es farà arribar una enquesta de valoració a totes les famílies sobre el curs 2018-19. Per altra banda, el 21 de setembre a la tarda tindrà lloc a l'Escola Pau Claris una festa adreçada a les famílies que utilitzen el servei.

Els pares i mares participaran en un taller a càrrec de la Fundació Alícia, mentre els seus fills i filles gaudiran d'un espai de dinamització amb monitoratge. Un cop acabada la xerrada, productors locals que serveixen als menjadors escolars serviran una degustació de productes. La festa vol apropar i donar a conèixer aquests productors. La celebració s’anirà fent cada any i es vol que sigui itinerant pels centres educatius.

El programa 'Mengem d'Aquí' manté el butlletí electrònic mensual que inclou la recepta del mes i el productor del mes, així com també notícies que poden ser d’interès de les famílies. A més a més, les persones interessades podran seguir anant a dinar als menjadors escolars dels seus fills i filles, demanant prèviament als gestors de menjador el sistema de participació. Es valora molt positivament la entrada de famílies als menjadors escolars durant el curs 2018-2019, ja que ha permès apropar família i menjador, poder veure in situ la feina que es fa dia rere dia.

En un altre ordre de coses, la Fundació Alícia s’encarregarà de millorar la formació dels cuiners amb una formació el 15 d’octubre a Prullans amb tots els cuiners de les dues comarques.

Cuina a casa

El projecte va més enllà dels menjadors escolars, ja que també es posa a disposició de les famílies que el vulguin adaptar a la cuina de casa. Així, al web www.mengemdaqui.cat, les persones interessades hi trobaran tota la informació relativa a la iniciativa, amb els menús dels centres escolars i exemples per fer esmorzars, berenars o sopars a casa, entre altres propostes.

“Mengem d’aquí” és una iniciativa del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya que compta amb la col·laboració dels consells comarcals de l’Alt Urgell i la Cerdanya i el finançament del Departament d‘Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, en el marc del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Prop de 2.200 alumnes 

El curs escolar 2019-2020 s’ha iniciat amb més 2.200 alumnes a les escoles de l’Alt Urgell en l’àmbit d’educació obligatòria, dels quals gairebé 500 corresponen a educació infantil de segon cicle (P3-P4-P5), més de 1.000 a educació primària i més de 700 a educació secundària obligatòria. Pel que fa a educació no obligatòria, comencen el curs escolar també en les llars d’infants, Batxillerat (prop de 200 alumnes) i cicles formatius. D’aquests alumnes, el 80% estan escolaritzats a la capital de la comarca, tant als centres educatius públics com concertats.