Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Comença el procés per declarar Aigüestortes espai protegit en qualitat lumínica i acústica

Comença el procés per declarar Aigüestortes espai protegit en qualitat lumínica i acústica

A l'interior del Parc Nacional el nivell del cel nocturn mitjana és considerat entre bo i excel·lent. Deu municipis de la zona han rebut el certificat internacional Starlight
25/10/2018 18:25

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat aquest dimecres l'anunci pel qual s'exposa a informació pública, pel termini d'un mes, l'inici del procediment de declaració d'una zona d'especial protecció de la qualitat acústica al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ja va avançar la notícia dissabte passat a la Vall de Boí, durant el lliurament del certificat Starlight al Parc Nacional i a 10 municipis del seu entorn. El Parc disposarà en acabar la tramitació de dues noves figures de protecció per detectar les zones que mantenen baixos nivells de soroll o de foscor natural i delimitar i preservar-les amb una figura jurídica. El projecte de protecció també preveu elaborar un pla d'actuacions que permeti la conservació i millora del seu ambient acústic i lumínic, senyalitzar i difondre l'existència d'aquestes zones i promoure'n el gaudi per part de la població, impulsant la sensibilització i educació ambiental.

Protegir la foscor del cel

Els primers estudis lumínics efectuats indiquen que a la zona es donen els requisits per poder acordar l'inici del procediment de declaració de punt de referència. S'ha comprovat que a l'interior del Parc Nacional la qualitat del cel nocturn mitjana és entre molt bona i excel·lent. A més del Parc, 10 ajuntaments s'han adherit al projecte i també sol·liciten la inclusió en la figura de protecció. Són Alt Àneu, Espot, Esterri d'Àneu, la Guingueta d'Àneu, Naut Aran, Sort, la Torre de Cabdella, la Vall de Boí, Vilaller i Vielha e Mijaran.

Els punts de referència són llocs d'un singular valor astronòmic o natural en els quals s'augmenta la protecció contra la contaminació lumínica per dotar-los d'una protecció especial. La figura de protecció determinarà les característiques específiques que han de complir les instal·lacions d'il·luminació situades en aquest punt per garantir que tant l'impacte ambiental com l'afectació dels ecosistemes i la dispersió de la llum siguin els mínims possibles.

Actualment a Catalunya existeixen dos punts de referència: l'Observatori Astronòmic del Montsec, amb la seva àrea d'influència de 16 municipis declarat el 2005, i el Parc Natural de la Serra del Montsant i 12 municipis del seu entorn, declarat la setmana passada.

  • Cel nocturn a Aigüestortes (Foto: Joan Masdeu Viñas)
  • Àrea de protecció lumínica al PN d'Aigüestortes i Estant de Sant Maurici (TES)