Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Comença el trasllat a la planta de Benavarre de matèria orgànica d'Andorra

Comença el trasllat a la planta de Benavarre de matèria orgànica d'Andorra

El transport forma part de l'acord entre els governs català i andorrà, que també permet portar deixalles de l'Alt Urgell i la Cerdanya a la incineradora de la Comella. Està previst que la instal·lació tracti unes quatre tones diàries provinents del Principat
Planta de residus orgànics de Benavarre
31/10/2017 12:45

Aquest dimarts ha començat la importació de matèria orgànica d'Andorra a la planta de compostatge de Benavarre, a Bellestar, que gestiona la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet. El transport es fa en virtut del conveni signat enguany entre els Governs català i andorrà per a l'intercanvi de residus, que també implica que es pugui traslladar deixalles de l'Alt Urgell i la Cerdanya a la planta incineradora de la Comella, a Andorra la Vella.

La recollida la fa l'empresa Reciclatges FEPER, adjudicatària de la recollida i gestió de matèria orgànica a Andorra. Concretament, es transportarà la resta generada pels 8 grans centres comercials del Principat, que des d'ara estan obligats a separar aquests residus, i també dels productors que s’hi han afegit voluntàriament i que representen 21 hotels i 17 restaurants. En el marc del Pla Nacional de Residus 2017-2020 d'Andorra, la recollida i gestió de la matèria orgànica es va adjudicar a una empresa externa. La previsió és que es traslladin a Benavarre prop de 4 tones diàries; és a dir, 1.000 tones anuals, que representen aproximadament el 10% de la matèria orgànica produïda per Andorra.

A la planta alturgellenca, la matèria orgànica es converteix en un compost que serà recuperat per utilitzar-lo en jardins. L’objectiu d’aquest projecte, segons els governs català i andorrà, és "vetllar per la implantació progressiva i el compliment de la jerarquia de les opcions de gestió de residus, segons la qual cal prioritzar el reciclatge davant la valorització energètica i l’eliminació".

Òscar Ordeig qüestiona l'intercanvi

Amb relació a aquest nou dispositiu, el portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, s'ha mostrat aquest dimarts crític amb la mesura. Des de les xarxes socials, Ordeig considera que l'acord ha tirat endavant "sense debat ni informació". Al darrer ple ordinari municipal, Compromís ja va qüestionar el nou conveni amb Andorra, i especialment l'aposta per la incineració amb la planta de la Comella, tenint en compte la implicació de la Mancomunitat en l'acord, en un debat en què es va parlar de la gestió i les inversions recents d'aquest ens urgellenc. En el mateix ple, el primer tinent d'alcalde de la Seu, Jesús Fierro, va respondre tot recordant que el conveni no l'ha signat l'Ajuntament de la Seu ni tampoc la Mancomunitat, sinó el Govern català. Fierro hi va afegir que, en tot cas, la incineració no és una prioritat però sí que és una de les recomanacions que fa la UE a l'hora de diversificar la gestió dels residus.

4.700 ampolles d’aigua repartides a la Fira d'Andorra la Vella

En el marc també del Pla Nacional de Residus, l’estand del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat a la 39a Fira d’Andorra la Vella s’ha centrat en el reciclatge i la prevenció de residus. Així, s’han repartit entre els visitants més de 4.700 ampolles de vidre, per promocionar el consum d’aigua de l’aixeta i reduir l’ús d’envasos de plàstic.

Com cada any, a l’estand s’han recollit també telèfons mòbils vells, tauletes i carregadors, amb un total de 117 aparells. Per l'espai hi han passat milers de persones que han pogut llegir i conèixer els missatges a favor del reciclatge i la prevenció de residus preparats per sensibilitzar la ciutadania.