Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Comença la campanya de vacunació de la grip a l'ABS de la Seu

Comença la campanya de vacunació de la grip a l'ABS de la Seu

Al llarg de tres setmanes els professionals ofereixen el servei en diverses poblacions de la comarca, en hores programades. Enguany la vacuna està millor adaptada per combatre la malaltia ja que s'han renovat dues de les tres soques
CAP de la Seu
22/10/2015 11:55

Aquesta setmana ha començat la campanya de vacunació de la grip a Catalunya. A l'Àrea Bàsica de Salut de la Seu d'Urgell es realitzarà durant els mesos d'octubre i novembre. Es recomana la vacunació especialment a majors de 60 anys, i adults amb malalties cròniques com ara malalties pulmonars, diabetis, diàlisi o bé obesitat mòrbida, entre d'altres. També s'aconsella a dones embarassades, treballadors de serveis públics d'emergències i persones institucionalitzades. Cal adreçar-se al taulell d'informació del CAP de la Seu per reservar dia i hora per a la vacunació. Si es té algun dubte, cal posar-se en contacte amb el metge de capçalera o infermera.

Tal com és habitual, l'ABS de la Seu programa un seguit de jornades de vacunació en diverses poblacions de la comarca. Aquest començament de setmana ja s'ha dut a terme a Alàs, Castellciutat, Bescaran, el Pla de Sant Tirs, Adrall i Montferrer, i aquest divendres a les 9 del matí es farà a Arfa i Arsèguel. De cara a la setmana vinent, dilluns se subministrarà la vacuna a Alàs (9.00), Castellciutat (10.00) i Estamariu (15.00), i dijous, a Montant de Tost (9.00) i Noves de Segre (11.00). Finalment, el 2 de novembre els professionals seran a Alàs (9.00); i el 5 de novembre, a la Parròquia d'Hortó (12.00).

A la demarcació de Lleida la previsió és de repartir unes 80.000 dosis de la vacuna, una quantitat similar a anys anteriors. Segons el responsable de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a Lleida, Pere Godoy, per enguany, en què s'espera que el virus no sigui especialment virulent, es disposa d'una vacuna millor adaptada ja que de les tres soques de què es compon, dues han estat renovades. Segons Salut, aquesta malaltia esdevé un problema de salut pública "important", especialment en els mesos d'hivern, ja que cada any entre un 5% i un 20% de la població resulta infectada per la grip.

L'objectiu de la campanya de vacunació és que les persones que tenen més risc es vacunin per tal d'evitar ingressos hospitalaris per complicacions o fins i tot la mort a causa de la malaltia. El responsable de Vigilància Epidemiològica de Salut a Lleida ha explicat que l'activitat gripal s'intensifica cap a la segona quinzena de desembre, quan es considera que s'entra en activitat epidèmica, amb 100 casos setmanals per cada 100.000 habitants, moment en què s'incrementen les consultes als centres sanitaris i als serveis d'urgències. A partir d'aleshores, aquesta activitat gripal s'allarga entre 5 i 7 setmanes, durant els mesos de gener i febrer, i cap al març és quan comença a disminuir.

Salut defensa la necessitat d'incrementar la vacunació entre el personal sanitari

Un estudi recent indica que, de mitjana, un 60% dels metges i infermeres de l'atenció primària de Lleida es vacunen de la grip, un percentatge més elevat si es compara amb altres territoris tot i que "encara hi ha marge de millora", defensa Godoy. En aquest sentit, el responsable de Vigilància Epidemiològica de Salut a Lleida remarca que si es comptabilitza el conjunt del personal sanitari com ara tot el dels hospitals públics –inclòs auxiliars de clínica i personal administratiu, entre altres- i de la resta de centres hospitalaris de la demarcació, la cobertura se situa entre el 30 i el 40%, tot i que en aquest cas no es disposa de dades detallades.

Pere Godoy ha defensat la necessitat que tot el personal sanitari es vacuni també de la grip "fins i tot per raons ètiques" per tal de contribuir a evitar el contagi de la malaltia. Tot i que assegura que cada cop aquest col·lectiu "és més conscient", atribueix el fet que no la totalitat del personal sanitari es vacuni de la grip per raons culturals i perquè en el cas de la vacuna de la grip s'assoleix una efectivitat d'entre el 60 i 70%, en comparació a altres vacunes en què s'arriba al 90%.