Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Comença l'execució de Forest4Local per a la gestió dels boscos i la biomassa al Pirineu

Comença l'execució de Forest4Local per a la gestió dels boscos i la biomassa al Pirineu

El pla suposarà una inversió al territori de 3,7 milions d'euros, dels quals 1,3 milions són per a l'Alt Urgell, on hi participen 11 municipis. Rosa Maria Perelló ha presentat el projecte al Consell d'Alcaldes, celebrat a Arsèguel
Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell, a Arsèguel
08/02/2019 19:47

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha presentat aquest divendres al Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, celebrat a Arsèguel, el projecte Forest4Local, una iniciativa impulsada per l'ens provincial i que suposarà una inversió global de 3,7 milions d'euros a les comarques pirinenques, dels quals 1,3 milions són per a l'Alt Urgell. L'objectiu és racionalitzar a la gestió dels boscos i la transformació de la biomassa forestal en estella per tal d’aplicar-la, preferentment, a les instal·lacions tèrmiques i les calderes dels equipaments públics del territori.

Abans del Consell d'Alcaldes, Perelló ha estat rebuda al Consell Comarcal de l'Alt Urgell pel president de l'ens, Jesús Fierro, i ha signat al Llibre d’Honor. Més tard, després de la reunió, ha visitat el Museu de l’Acordió d'Arsèguel i ha assistit a un dinar amb els alcaldes.

Pel que fa a Forest4Local, la Diputació serà al capdavant de la gestió de la contractació agregada i del manteniment de les instal·lacions tèrmiques de biomassa previstes a la comarca, amb una central ubicada a Montferrer. La presidenta ha destacat que es tracta d’un projecte “transversal” en el qual les actuacions beneficiàries reben un finançament de “fins al 50% del cost total de la inversió amb ajuts europeus”, i l’altre 50% es distribueix en una part assumida per cada consistori i el 25% restant a càrrec de la Diputació. Aquest i d'altres projectes, com ara el desplegament de la fibra òptica o el de la instal·lació d’almenys un desfibril·lador a cada municipi, han de servir segons Perelló per “dotar al territori de la igualtat d’oportunitats que es mereix i per cohesionar-lo i assentar la població”.

Implicació d'onze municipis de l'Alt Urgell

En el cas de l’Alt Urgell, se’n beneficiaran 11 instal·lacions tèrmiques, amb una inversió total d'1.323.000 euros. Els edificis on s'aplicarà són: la Casa Consistorial d’Arsèguel, l’Ajuntament de Bassella, l’edifici municipal polivalent de Fígols i Alinyà, el consultori mèdic de la Vansa i Fórnols, el Pavelló, l’Escola Bressol i el CEIP d’Oliana, el Centre Cultural Les Monges i el CEIP Pau Claris de la Seu d’Urgell, l’Ajuntament i el CEIP Arnau Mir del Pla de Sant Tirs a Ribera d’Urgellet, l’edifici municipal Dinosfera de Coll de Nargó i la llar d’infants, escola i ajuntaments de Montferrer i Castellbò. Jesús Fierro ha destacat el paper de la Diputació, que no només ha executat el projecte “des del minut 1”, sinó que “assumirà el 100% de l’IVA”, de manera que “pocs municipis trobaran un finançament tan positiu com aquest”.

El Forest4Local és finançat per la primera convocatòria de FEDER (eix 4 i 6) i pel programa operatiu 2014-2020 de la Generalitat de Catalunya. L’eix 4 és el que dóna suport a la "transició energètica que possibiliti una economia baixa en carboni". Lleida és la demarcació territorial de Catalunya amb una major superfície de boscos declarats d’utilitat pública, amb 292.676 Ha (el 50% del conjunt de Catalunya). Aquesta propietat forestal municipal, de fet, es concentra bàsicament en les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, amb el Pallars Sobirà al capdavant en extensió de forests UP (87.950 Ha), seguida de la Vall d'Aran (57.725) i l'Alt Urgell (35.675)

L’operació ‘Forest4Local’ té una cobertura territorial directa, per una banda com a propietaris municipals forestals en 47 municipis i EMD i, per l’altra, en inversions directes en Centres Logístics i Instal·lacions Tèrmiques de biomassa forestal en 18 municipis. L’objectiu principal d’aquesta operació és articular un sistema de gestió forestal dels boscos de propietat municipal al Pirineu de Lleida, per aconseguir augmentar la participació i distribució de biomassa forestal per a usos tèrmics en edificis i equipaments públics, en aquelles comarques amb un elevat pes específic de boscos de propietat de l’administració local (municipis, EMD).

Des del punt de vista operatiu, el projecte donarà suport a la creació de sistemes de governança d’àmbit comarcal que facilitin la gestió conjunta dels boscos públics i la comercialització agrupada de la fusta. Aquí hi participen les EMD, els municipis i l’Administració Forestal de la Generalitat de Catalunya. També facilitarà la creació d’una xarxa de centres logístic de biomassa, que permeti proveir les instal·lacions tèrmiques públiques a partir de la fusta de baix valor producte de la gestió forestal (7 centres logístics), així com la instal·lació de noves calderes de biomassa per a ús públic (23 noves instal·lacions).