Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Comencen les rebaixes

Comencen les rebaixes

A la Seu el període de descomptes finalitzarà amb el Mercat de les Oportunitats L’Agència Catalana del Consum recomana planificar les compres
Rebaixes
07/01/2008 18:49

Avui ha començat la campanya de rebaixes d’hivern, que finalitzarà el pròxim dia el 6 de març. El president de la Unió de Botiguers de la Seu d’Urgell, Ramon Ferrer, s’ha mostrat optimista amb les vendes previstes per al període de descomptes, que a la capital urgellenca comptarà amb una rematada final durant el Mercat de les Oportunitats.

Pel que fa als establiments de la ciutat, la majoria han iniciat ja la campanya, tot i que l’increment dels descomptes es farà de forma progressiva.  La secretària i portaveu de l'UBSU, Roser Isern, ha assenyalat que l'única directriu que recomanen als seus socis és que es compleixi la llei de les rebaixes i no es venguin productes que no siguin de la temporada o es posin cartells de liquidació per atreure més clients.

La millora en els preus va del 20 % al 50%, en els millor dels casos i en funció de les talles i l'article. Hi ha comerços que han ajornat uns dies el començament de les rebaixes per poder acceptar canvis dels clients de temporada i així tenir més productes a la seva disposició. Segons els comerciants, les expectatives són bones. La comerciant Pilar Isern creu que 'els clients volen millor preu, però les vendes estaran lluny de les rebaixes de fa anys'. Isern ha explicat que 'la despesa de Nadal i de Reis ja s'ha fet i avui en dia la gent no espera a les grans rebaixes'. Segons els comerciants, les vendes pujaran a mesura que faci més fred.

Segons els comerciants urgellencs el fet de tenir Andorra tan propera no afecta les vendes ja que molts andorrans prefereixen anar a comprar a la Seu d'Urgell. Tot i així, els comerciants urgellencs lamenten que moltes vegades els residents a la capital alturgellenca compren a Andorra sense mirar què poden trobar al seva ciutat.

Cal recordar que la manca de regulació a Andorra fa que les rebaixes s’avancin sempre a les promocions de Catalunya. Alguns establiments del país veí ja van iniciar les rebaixes el mes de desembre. El president dels comerciants de la Seu, Ramon Ferrer, considera, però, que "el comerç urgellenc té assumit aquest fet i que els establiments de la Seu compten també amb molta clientela andorrana". Segons ha subratllat Ferrer, “el comerç d’aquí sempre s’ha anat complementant bé amb el del país veí”.

Recomanacions de l'Agència Catalana de Consum

De cara als descomptes, l’Agència Catalana del Consum ha recordat als ciutadans que fer rebaixes és una decisió de cada comerciant, el qual també en decideix la durada, que pot oscil•lar entre una setmana com a mínim, i dos mesos com a màxim.

L’Agència Catalana del Consum recomana a les persones consumidores i usuàries seguir alguns consells de compra durant aquests dies. En primer lloc, insta a fer una llista dels productes que més interessen al comprador, d’acord amb el pressupost personal. Tot seguit, aconsella comparar els preus, i recorda que el preu rebaixat ha de constar sempre al costat del preu no rebaixat, tant a l’aparador com a l’interior de l’establiment.

Un altra de les recomanacions que estipula l’administració és la d’examinar el producte, que ha de tenir la mateixa qualitat i garantia que una peça no rebaixada. Tampoc no ha de tenir defectes. A més, cal que el venedor diferenciï entre les vendes de rebaixes i altres tipus de vendes a preus inferiors als habituals, com ara les vendes en liquidació, les vendes de saldos i les ofertes. Els productes rebaixats han d’estar diferenciats de la resta.També s’ha de comprovar si l’establiment admet les targetes de crèdit com a forma de pagament habitual. Si és així, ha d’admetre aquest sistema en període de rebaixes.

Pel que fa a les etiquetes, és recomanable llegir les instruccions d’ús i les característiques del producte, que ha d’estar etiquetat en català i/o castellà.

Des de la Generalitat es recorda que cal demanar i conservar el tiquet de compra o la factura, ja que n’és la garantia. Així mateix, cal conservar els catàlegs comercials i la publicitat del producte juntament amb les seves característiques. Si es detecten defectes en el producte, el consumidor ha d’adreçar-se a l’establiment on l’ha adquirit, adjuntant el tiquet o la factura de compra. La botiga, però, no té l’obligació de canviar un producte que està en perfecte estat, a menys que ho anunciï.

Tots els comerços han de disposar de fulls oficials de reclamació/denúncia. L’Agència Catalana de Consum indica que és una garantia per al ciutadà comprar en un comerç que estigui adherit a una junta arbitral de consum.