Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Comencen l'excavació d'un jaciment ibèric a Fontanals de Cerdanya

Comencen l'excavació d'un jaciment ibèric a Fontanals de Cerdanya

El poblat descobert té la singularitat que no va ser ocupat a l'Edat Mitjana i això permet conèixer millor com s'estructurava. L'ajuntament preveu adequar-hi un accés i un aparcament perquè sigui lloc de parada de les rutes de senderisme
Excavació al jaciment ibèric del Serrat del Castellar, a Fontanals de Cerdanya (Foto: ACN)
30/08/2019 10:55

Un equip d'arqueòlegs ha començat a excavar aquest estiu un nou jaciment ibèric localitzat ara fa tot just dos anys dins del terme municipal de Fontanals de Cerdanya, concretament a la zona del Serrat de Castellar. A diferència d'altres assentaments on ses fan intervencions d'aquest tipus, aquest antic poblat és, pel que es coneix, l'únic de la comarca que no es va tornar a ocupar en època medieval, cosa que implica que es podrà comprovar com era just abans del seu abandonament, cap al segle I aC.

Des de l'ajuntament de Fontanals cerdana tenen previst condicionar-hi un accés i una àrea d'aparcament, a més de convertir l'espai en un punt de pas i de parada per a tothom qui recorri la xarxa de senders que vol impulsar el consistori mateix. L'arqueòleg i membre del projecte de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) sobre el món ceretà en època ibèrica, Jordi Morera, creu que l'origen de l'assentament se situa entre els segles V i IV aC i que posteriorment també hi van viure els romans, els quals sí que van abordar-hi algunes reformes de caire urbanístic. A més a més, Morera destaca per a l'ACN que el fet que l'antic poblat no es tornés a ocupar permetrà veure com s'estructuraven les seves cases i carrers i disposar d'una "fotografia" del moment en què va ser abandonat.

Més jaciments a la vall

El nou jaciment s'afegeix a d'altres de la comarca que també s'estan estudiant i que són d'èpoques similars, entre els quals destaca el del Castellot de Bolvir, on s'hi ha habilitat un museu. També hi ha el de Baltarga, a Bellver de Cerdanya, o bé els situats a Llívia i Llo. En aquests casos, però, sí que s'ha constatat una ocupació posterior del terreny, a diferència del que s'ha localitzat a Fontanals.

L'alcalde del municipi cerdà, Ramon Chia, assegura que el consistori dóna suport a les excavacions i que hi col·laboraran amb la intervenció arqueològica, perquè consideren que aquest recurs té un potencial que es pot promocionar des del punt de vista patrimonial i turístic. A més a més, des de Fontanals es té previst adequar un accés i una zona d'aparcament al costat del jaciment, com també convertir-lo en un lloc de pas del projecte de senders que es vol impulsar i que compta amb fons Feder.

Les excavacions es concentren a la part superior del Serrat del Castellar i, tot i que no es pot conèixer encara quina seria l'extensió de l'assentament, Morera explica que, si es tenen en compte d'altres models d'ocupació, aquesta podria ser de tot el turó. Un altra de les singularitats del jaciment és que, encara que se situa en una zona elevada (suposadament per poder divisar millor la vall des d'aquest punt), hi ha un mur que l'envolta i que ha evitat que el terreny s'hagi erosionat amb el pas del temps, cosa que ha afavorit la conservació de les restes. A la intervenció també hi participen diversos estudiants universitaris d'Història i d'Arqueologia, en el marc de la recerca que lidera la UAB.