Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Commemoració dels 80 anys de radiodifusió a Andorra

Commemoració dels 80 anys de radiodifusió a Andorra

El Govern recordarà els inicis de les emissions al país el proper dimecres 7 d'agost. Es comptarà amb extreballadors de Ràdio Andorra i Sud-Radio, s'inaugurarà una exposició i es recuperarà la música emesa al llarg de les dècades anteriors
25/07/2019 10:55

Andorra commemorarà el proper dimecres 7 d'agost el 80è aniversari de l'inici de la radiodifusió al país, a la parròquia d'Encamp. Els actes es faran tot recordant el fet que el 7 d'agost de 1939 es va escoltar per primera vegada la veu de Ràdio Andorra des de l’emissor que s’havia construït per a aquesta funció al pui d’Encamp. La celebració l'han presentat la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, acompanyada pel president de Velles Cases Andorranes, Claude Benet, i pel tècnic del comú d’Encamp, Àlex Arnó.

Per tal de donar veu a aquells que un dia sonaven per les ones a través d’aquestes dues ràdios, s’ha preparat una taula rodona que obrirà el calendari d’actes. L’acte serà el 7 d'agost, de 2/4 de 10 a 2/4 d'una del matí a la Sala de la Valireta, a Encamp, i el moderarà la periodista Noemí Rodríguez. Comptarà amb la presència de Carmen Alonso (Carmen del Monte), locutora famosa durant molts anys a Ràdio Andorra. També hi intervindran Gualbert Osorio (periodista, administrador judicial de Ràdio Andorra, autor de Ràdio Andorra. La història d'un mite que va fer història), Agustí Pifarré (locutor i tècnic dels estudis de Ràdio Andorra al Roc de les Anelletes); Jean Clergue (tècnic de Ràdio Andorra a l’edifici del Pui d’Encamp); Thierry Bernard (últim director de Sud-Ràdio); Maria Àngels Roig (locutora de Sud-Ràdio) i Joan Font (periodista i locutor de Sud-Ràdio). Unes aportacions que  des del públic, moltes altres persones que han treballat a les dos ràdios.

La jornada d'aniversari continuarà a la una del migdia amb la inauguració de l’exposició de fotos de Ràdio Andorra i Sud-Ràdio, a la sala d’exposicions del comú d’Encamp (plaça dels Arínsols). Més tard, a 2/4 de 5 de la tarda, es farà una visita a Sud-Radio al Pic Blanc (Port d’Envalira). Finalment, de les 8 a les 10 del vespre, hi haurà un sopar i ball amb música que havia sonat en aquestes emissores. Es farà al Complex esportiu i sociocultural, organitzat pel Comú d'Encamp. Per participa-hi cal recollir els tiquets al Museu Nacional de l’Automòbil o bé al Museu de la Casa Cristo d’Encamp.

Els inicis d'un emblema

Després de les primeres emissions a l'estiu de 1939, més endavant els estudis de Ràdio Andorra s’instal·larien al roc de les Anelletes. Ràdio Andorra va portar la seva veu arreu d’Europa i més enllà, essent de les poques ràdios que va continuar emetent durant la segona guerra mundial. La seva potència era impressionant, i el seu so publicitari “Aquí radio Andorra, emissora del Principado de Andorra” va esdevenir una insígnia coneguda més enllà de les fronteres.

Uns quants anys més tard naixeria l’altra emissora que es va instal·lar al país: Sud-Ràdio. La història ha volgut que aquests dos noms hagin deixat un patrimoni rellevant marcat, essencialment, pels dos edificis (al Pui d’Encamp i al Pic Blanc) amb les seves instal·lacions respectives, que són el testimoni de l’evolució de les tècniques de radiodifusió i que ens han arribat pràcticament intactes. Aquest patrimoni també s’acompanya de les vivències de les persones que han treballat a les dues emissores des dels diferents àmbits de coneixement, ja sigui de direcció, de programació, treballs tècnics, animadors, locutors i locutores o bé administració.

  • Edifici de Ràdio Andorra (Foto: El Periòdic)
  • Presentació dels actes commemoratius dels 80 anys de ràdiodifusió a Andorra (Foto: Govern d'Andorra)