Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Completada la primera setmana de campanya electoral a la Seu

Completada la primera setmana de campanya electoral a la Seu

Junts reivindica el treball conjunt amb la comarca, on presenten 18 llistes. Compromís preveu recuperar la gestió directa dels serveis socials. ERC vol implantar la fiscalitat progressiva. La CUP reclama una Regidoria de Feminisme i LGTBI. En Comú vol habitatge digne i assequible. C's planteja la millora dels carrers i places. Vox prioritza els funcionaris estatals als consistoris
Eleccions Municipals 2019
16/05/2019 19:50

La campanya per a les eleccions municipals de la Seu d'Urgell compleix aquest dijous la primera setmana sencera d'activitat. La relació entre la ciutat i la comarca, els serveis socials, les finances municipals, la perspectiva feminista i l'habitatge són entre els temes de què han parlat els partits aquesta jornada.

Junts per la Seu ha posat en valor la implantació de la candidatura tant a la Seu com a tot l’Alt Urgell, on Junts presenta llistes en 18 dels 19 municipis de la comarca. En un acte al Parc del Cadí, l’alcaldable per la Seu, Jordi Fàbrega, ha recordat que són “la formació que presenta més llistes” i que, a més, ho fan de manera paritària, amb 9 dones i 9 homes com a caps de llista.

Fàbrega reivindica que “no podem imaginar la Seu sense la comarca, ni l’Alt Urgell sense la Seu”, i per això defensa tant la capitalitat de la ciutat al Pirineu com el treball conjunt impulsat els darrers anys per l’Ajuntament urgellenc i el Consell Comarcal. Alhora, espera que la paritat en els caps de llista es traslladi a les alcaldies.

El cap de llista de JxSeu expressa la predisposició a fer front comú amb alcaldes i alcaldesses de tota la comarca si és escollit. A l’acte hi han pres part diversos batlles que es presenten amb Junts i aspiren a la reelecció, que han reivindicat “la importància de tots els municipis com a eina de país”. L’acte també ha comptat amb la participació de la consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, que en el marc de la seva visita a la Seu ha mostrat el suport a la candidatura de Fàbrega.

Compromís X La Seu preveu recuperar la “gestió directa” dels serveis socials per part de l’Ajuntament. Tot i que es mostra oberta a mantenir “programes o actuacions puntuals amb el Consell Comarcal” i a “coordinacions en casos de mobilitat” amb la resta de l’Alt Urgell, la número 2 de la formació, Carlota Valls, creu que controlar directament aquesta àrea “permet treballar amb proximitat”, cosa que creu que es va fer “durant els anys del govern de Progrés, fins que Convergència va arribar a l’Ajuntament”.

Valls qualifica d’”invent” l’actual Consorci d’Atenció a les Persones (CAPAU), perquè considera que “aglutinar els serveis socials de tota la comarca fa impossible, com s’ha demostrat, aquest treball proper i d’acompanyament sostingut en el temps, i alhora dificulta la detecció precoç de situacions de risc”.

Compromís aposta per “uns Serveis Socials adreçats a tota la ciutadania, tot dignificant aquesta àrea de l’ajuntament tan necessària” perquè, recorden, “tots podem necessitar al llarg de la nostra vida un suport més o menys puntual d’un professional dels serveis socials” sense que això vulgui dir que les persones no siguin capaces de “governar la seva vida”. Per això, Valls creu que “cal eliminar estereotips”. Finalment, advoca per “augmentar el personal d’atenció directa”, perquè “els educadors de carrer tinguin un paper fonamental en la nova etapa” i per “treballar colze a colze amb les entitats del tercer sector”.

ERC aposta per implantar la “fiscalitat progressiva”. L’alcaldable republicà, Francesc Viaplana, defensa el principi que “qui més té, més ha d’aportar”, i hi afegeix que són “conscients que això repercutirà a les arques municipals”, però que és “el sistema més just.”

Viaplana recorda que al plenari ja van presentar una moció que apostava per aquest sistema, i que “l’actual equip de govern va comprometre’s a estudiar-ho, passar-ho als serveis econòmics i valorar-ne l’afectació”, però, detalla, “aquest estudi no ha estat realitzat” o bé no se’ls ha comunicat. El cap de llista defensa que “a diferència d’altres grups, ERC creu en la continuïtat d’empreses municipals com HIULS i Parc del Segre” però alhora reclama “una gestió més transparent” i “reformar-ne els estatuts”. D’altres propostes d’Esquerra en finances són millorar la gestió interna mitjançant un gerent, tot recordant que la plantilla municipal és de 200 persones, i potenciar la promoció interna en els llocs de treball.

La CUP contempla crear una Regidoria de Feminisme i Alliberament LGTBI, que “treballi específicament la qüestió de la transversalitat de gènere en les polítiques públiques, amb personal tècnic i amb pressupost propi, per implementar de forma efectiva mesures contra la discriminació de les dones i del col·lectiu LGBTI”, d’acord amb la llei del Parlament.

La CUP aposta també per “gestionar i dinamitzar el Servei d’Atenció Integral (SAI) destinat a persones LGBTI, tenint en compte les necessitats reals d’aquest col·lectiu, amb professionals amb formació especialitzada i organitzant jornades de sensibilització contra la LGTBIfòbia”. A més, volen “aplicar mesures reals per l’abordatge global de les violències masclistes i patriarcals, amb polítiques específiques de prevenció, detecció, atenció i de recuperació”. Finalment, reivindiquen una “anàlisi de gènere de l’urbanisme dels pobles i ciutats, per generar espais que promoguin la igualtat des d’una perspectiva feminista en aquests” i per “posar la vida al centre”.

La Seu en Comú afirma “amb rotunditat” que “tothom té dret a un habitatge digne a preu assequible” i per això vol “un cens de pisos buits i una borsa d'habitatge de lloguer social”. El programa de LSeC inclou “incrementar l'oferta de nous habitatges socials de venda a l'Horta del Valira” i “crear un programa d'ajuts a la rehabilitació d'habitatges per a persones grans o amb discapacitat, per garantir i millorar l'autonomia personal”, a més de crear un “pla integral de millora d'interiors i exteriors d'habitatges al centre històric”.

Ciutadans ha proposat aquest dijous la millora dels carrers i places de la ciutat. En el seu programa electoral, planteja establir plans de manteniment dels carrers, voreres, passejos i passos de vianants. Així mateix, C’s assenyala la necessitat de senyalitzar els vials i les zones d’aparcament perquè sempre estiguin en perfecte estat, i eliminar les barreres arquitectòniques dels edificis públics, monuments, parcs i jardins, per aconseguir “un municipi plenament accessible”.

Vox, en el seu programa estatal, vol "funcionaritzar" el sector públic municipal, enfront dels concursos a nivell local, i prioritzar als ajuntaments la presència de "cossos de funcionaris estatals, amb habilitació de caràcter nacional". Volen "recuperar la preponderància" d'aquest perfil de funcionaris perquè creuen que "asseguraran millor l'objectivitat, imparcialitat i subjecció a Dret dels actes administratius".