Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Completades les obres del nou Centre d'Interpretació de la Flora a Tuixent

Completades les obres del nou Centre d'Interpretació de la Flora a Tuixent

L'edifici actuarà com a porta d'entrada al Parc Natural Cadí-Moixeró des de l'Alt Urgell Amb l'obertura, prevista per a aquest any vinent, se sumarà als centres de Bagà, Bellver i Martinet
Parc Cadí-Moixeró - Centre d'Interpretació a Tuixent
07/12/2009 11:27

La Direcció General del Medi Natural, mitjançant l’empresa pública Forestal Catalana, ha finalitzat les obres del nou centre d’Interpretació sobre la Flora del Parc Natural del Cadí-Moixeró, a Tuixent. Aquest edifici consolidarà la presència del parc a l'Alt Urgell amb un centre d'interpretació, que se suma als que ja hi ha a la seu central de Bagà, a Ca les Monges de Bellver de Cerdanya i a l'antic escorxador de Martinet. 

Des de Medi Ambient s'apunta que la instal.lació s'obrirà l'any vinent, quan es preveu que s'acabi l'equipament de l'edifici i es disposi del personal necessari per al seu funcionament. El futur centre d’interpretació de Flora de Tuixent vol mostrar la gran riquesa botànica del Cadí, amb més de 1.500 taxons de plantes superiors, més de 600 espècies de fongs i diversitat d'algues, líquens i molses. També vol esdevenir un centre de referència en l'estudi i divulgació de la flora d'alta muntanya, ser un complement al Museu de les Trementinaires de Tuixent i actuar com un nou atractiu de primer ordre per als visitants, fent de porta d'entrada del parc natural per l'Alt Urgell. Finalment, es pretén que pugui ser aprofitat pels veïns de la vall.

El nou equipament disposarà d’un Centre de documentació especialitzat en temes de flora i especialment el seu ús medicinal i aromàtic; i una sala d'exposició permanent on es divulgaran els valors de les flors i l'activitat de les Trementinaires. Comptarà a més amb una sala multifuncional on s'organitzaran xerrades, jornades, conferències, projeccions, tallers i treballs artesanals, i un espai per a exposicions temporals.

Un edifici integrat a l'entorn de Tuixent

El Centre és a 150 metres del nucli urbà de Tuixent i la seva construcció està integrada a l'entorn, tot aprofitant el pendent del vessant, fet que li dóna una aparença semisoterrada i en redueix l’impacte visual. La teulada segueix la línia del terreny, just a sota del jardí botànic. Per a la construcció s’han seguit determinats criteris de sostenibilitat amb l’ús de materials nobles (fusta, pedra, vidre i ferro) i d’eficiència energètica, amb l’aprofitament de la llum natural i l’ús de bombes de calor amb recuperadors. L’edificació ocupa una superfície de 264 m2 amb una sola estança divisible en tres sales separades per envans mòbils.

Aquesta obra ha tingut dues fases ben diferenciades: la desconstrucció de l’antiga casa forestal, amb la recuperació dels materials resultants, al darrer trimestre de 2008, i la construcció de la nova edificació, amb una durada total de les obres d’uns 10 mesos. El pressupost d’execució ha estat de 472.390 euros, dels quals 197.507 provenen de la Unió Europea a través dels fons FEDER. L’empresa encarregada de la seva execució ha sigut Infraestructures de Muntanya, SL.