Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís critica l'augment de derivació de pacients de l'Alt Urgell a Lleida o Barcelona

Compromís critica l'augment de derivació de pacients de l'Alt Urgell a Lleida o Barcelona

Exposen un informe de Salut que apunta que el percentatge d'atesos directament al Sant Hospital ha baixat set punts en deu anys, del 76% al 69%. El grup municipal ho vincula a la retallada al centre urgellenc
Sant Hospital de la Seu
01/03/2017 17:50

Compromís X La Seu ha lamentat, en un comunicat, "l’augment gradual de les derivacions hospitalàries de la Seu i comarca a d’altres centres hospitalaris de referència, amb el perjudici que representa pel ciutadans de la Seu". 

El grup municipal urgellenc basa la valoració en les memòries anuals del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que es poden consultar a través de la pàgina web de la conselleria. Aquest informe apunta que l'any 2006 eren atesos directament al Sant Hospital un 76,79% dels malalts ingressats, mentre que al 2015 aquest percentatge s'havia reduït més de set punts i representava el 69,18%. La gran majoria de pacients derivats van a hospitals no terciaris. Concretament, al 2006 eren un 22,4% i al 2015 van ser un 28,24%, quasi sis punts. També han augmentat els derivats cap a centres terciaris: del 0,82% d'ara fa deu anys s'ha passat al 2,58% del 2015.

En xifres totals, al 2006 hi va haver 2.071 pacients atesos directament al Sant Hospital, 22 en d'altres hospitals terciaris i 604 en no terciaris (2.697 en total), mentre que al 2015 les respectives xifres van ser de 1.717, 64 i 701, amb el matís que el còmput total de pacients va ser de 215 menys (2.482). Compromís destaca que va reducció del percentatge en el primer i el tercer cas s'ha produït de manera gradual. Així per exemple, a la meitat de la sèrie estadística, l'any 2010, el nombre d'atesos al centre urgellenc mateix ja era del 73,74% (1.938 en total) i els derivats a hospitals no terciaris ja eren el 25,68% (675), mentre que els casos enviats a terciaris encara eren ocasionals (0,57%).

Compromís considera que "les derivacions a Hospitals de Lleida i Barcelona es justifiquen quan la patologia del malalt requereix una atenció especialitzada o molt greu", però que "la derivació més generalitzada, provocada per la manca de recursos, és del tot injustificada i molt perjudicial per a les famílies, pel cost econòmic i social que representa". En aquest sentit, recorden que "els mitjans de transport públic de la Seu a Lleida són molt insuficients i ineficients, i per traslladar-se a l’Hospital al matí només hi ha bus a les 6 o a les 6.15 del matí", cosa que "suposa un viatge de dues hores en cotxe, unes despeses d’estada molt grans i inconvenient familiars".

Desacord amb les xifres

Compromís, com en d'altres qüestions relatives a l'hospital, ha atribuït aquesta variació en les derivacions a "la situació d’aquests darrers anys" i insisteix en la dada de "la retallada de prop de 3 milions d’euros" en els ingressos ordinaris de l’Hospital per part de  la Generalitat, malgrat que al darrer ple municipal de la Seu l'alcalde i president de l'FSH, Albert Batalla, va rebatre aquestes dades exposades per l'oposició i va apuntar que la reducció d'inversió ha estat de poc més d'1 milió d'euros (un 7,82%) i que la reducció percentual ha estat molt inferior a la mitjana dels hospitals catalans (12,5%). Concretament, del 2009 al 2014 els diners provinents de la Generalitat van disminuir un total d'1.134.000 euros, passant de 14.516.000 a 13.382.000 euros, segons les "dades objectives" exposades per Batalla, que conclou que això "desmenteix el relat interessat" de la xifra difosa pel primer grup de l'oposició "durant tots aquests anys".

A banda d'aquesta qüestió, CXLS també ha reivindicat novament l'obertura permanent de la segona planta del Sant Hospital i un "pacte de ciutat" per adoptar una posició comuna de tots els grups polítics sobre les necessitats del centre.