Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís demana consens per "capgirar la situació" del comerç de la Seu

Compromís demana consens per "capgirar la situació" del comerç de la Seu

El grup municipal presenta un estudi segons el qual la majoria d'enquestats creuen que les perspectives del seu negoci són negatives. La formació observa una "gran preocupació" i proposa mesures com millorar l'espai públic i replantejar la zona blava
Òscar Ordeig presenta l'enquesta de Compromís a comerciants de la Seu
09/01/2017 13:35

El grup municipal de Compromís x La Seu considera que cal "que l'Ajuntament faci de motor i lideri una proposta consensuada per capgirar la situació" del comerç de la ciutat. La formació ha presentat aquest dilluns en roda de premsa els resultats d'una enquesta que ha elaborat tot preguntant als comerciants i conclou que "la Seu té futur, però s'han de fer les coses bé" i que, entre d'altres dades, apunta que "el 55% no tenen clar si romandran oberts els propers cinc anys".

Després d’analitzar les respostes d'un total de 80 establiments, Compromís reclama "un Pla de Xoc" entre els diferents sectors comercials i econòmics per revertir aquesta situació a través de diferents mesures. Entre d'altres, demanen "deixar de potenciar les grans superfícies". També consideren necessària la "recuperació de l'espai públic, amb un bon manteniment i embelliment general i amb especial atenció al centre històric".

A més a més, CXLS apunta que cal "un replantejament total de l'actual sistema de zona blava" tenint en compte que "Mercadona ofereix més de 300 places d'aparcament gratuïtes i en canvi al centre de la Seu n'hi ha més de 300 de pagament".

Valoració negativa de Mercadona

Justament pel que fa a la implantació d'aquest supermercat a la ciutat, el portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, en fa una valoració negativa i creu que ha tingut "un enorme perjudici" per al comerç local, alhora que considera que no ha servit d'estímul per atraure més visitants al centre sinó que "entra menys gent al centre de la ciutat que abans de la seva instal·lació". Sobre aquest punt, el 50% dels comerciants que han participat en l'enquesta opinen que l'arribada de Mercadona ni els ha beneficiat ni els ha perjudicat, davant del 47'5% que creuen que els ha afectat negativament i el 2,5% que afirmen que els ha beneficiat. I a nivell general, el 73,7% creuen que la instal·lació de Mercadona ha afectat negativament la ciutat, el 22,5% creuen que no ha canviat res i el 3,75% creu que ha estat positiva.

A la pregunta de com ha evolucionat el seu comerç el darrer any, el 56,2% dels enquestats per Compromís han respost que els ha disminuït l'activitat; el 37,5%, que s'ha mantingut estable, i el 6,2%, que els ha augmentat. D'altra banda, el 52,5% veu perspectives de futur "negatives" per al seu negoci, enfront del 37,5% que les veu "estables" i el 10% que les considera "positives". A nivell més general, el 78,7% veuen "dolenta" la situació del comerç local, el 17,5% la veuen "estable" i el 3,7% la consideren "bona". L'enquesta també apunta que el 66,2% veuen "dolent" l'estat del mercat setmanal, el 25% el consideren "estable" i el 8,7% pensen que és "bo", un percentatge que puja fins al 12,5% entre els comerços del centre històric. Finalment, pel que fa a les perspectives de creixement del comerç de la Seu, un 71,2% les veuen negatives (77% en el cas del casc antic), un 25% estables i un 3,75% bones.