Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís discrepa sobre l'ERTO acordat per al personal de menjadors escolars de l'Alt Urgell

Compromís discrepa sobre l'ERTO acordat per al personal de menjadors escolars de l'Alt Urgell

El grup comarcal en qüestiona la gestió del tràmit, el consens amb l'oposició i l'absència de representants sindicals. L'equip de govern defensa que finalment s'ha arribat a un bon acord i que els tècnics del Consell han donat resposta a tots els dubtes
Consell Comarcal de l'Alt Urgell
17/04/2020 15:40

Compromís X Pirineu discrepa sobre "les formes en què s'ha dut a terme l'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) a les treballadores dels menjadors escolars" de l'Alt Urgell en el marc de les mesures de prevenció del coronavirus. Al ple del Consell Comarcal celebrat aquest dijous (el primer que s'ha fet per via telemàtica), el grup comarcal va dir que la informació que han rebut les persones afectades la veu "confusa" i que la gestió de l'expedient ha estat "lluny del que seria una gestió impecable.

A l'apartat de precs i preguntes, Compromís va exposar que "el primer intent de tramitar un ERTO als treballadors de l'empresa comarcal IAUSA, al començament de l'estat d'alarma, va suposar la petició de dimissió del president del Consell Comarcal, Miquel Sala, per part d'ERC, el seu soci de govern", i creuen que "la gestió del grup de Junts va ser, des del punt de vista polític, nefast", perquè la decisió "es va prendre sense tenir en compte ni els socis de govern, ni l'oposició, ni els treballadors, i ni tan sols les recomanacions del mateix departament d'Educació". Per això, Compromís considera que la petició de dimissió del president "és del tot justificada".

Pel que fa a l'acord posterior, la portaveu del grup socialista, Carlota Valls, valora que "la gestió ha millorat en alguns aspectes", però que en tot cas opinen que no s'han complert "tres garanties fonamentals". D'una banda, neguen que la decisió s'hagi acordat amb els consellers de l'oposició. El dia 6 d'abril l'equip de govern del Consell va convocar una reunió de portaveus, expliquen, "per suposadament parlar de la necessitat de tramitar un ERTO i prendre decisions conjuntes", i ells en van tenir coneixement "minuts abans de l'inici de la reunió, que s'havia convocat el mateix dia, a la mateixa hora, d'una altra reunió paral·lela amb els treballadors d'IAUSA". En aquesta trobada, hi afegeixem "se'ls hi va informar formalment de que es tramitaria l'ERTO", i conclouen que "per tant, la reunió amb els portaveus era purament informativa, per no dir d'aparença, i no de recerca de consens, doncs ja estava tot decidit i comunicat als interessats".

En segon lloc, Compromís considera que "si ja és prou angoixant passar per un expedient de regulació, encara ho és més si la informació que es rep no és clara". Pel que fa a la garantia de cobrar la totalitat del salari, petició expressada per part de Compromís a la reunió de portaveus, la informació facilitada des del Consell "no ha mantingut una coherència", afirmen, perquè asseguren que "mentre que en un correu electrònic enviat als treballadors el mateix 6 d'abril s'assegurava als treballadors que cobrarien la totalitat, en un comunicat del Consell dies després, el 9 d'abril, es parlava de prestació pròxima al seu salari".

Finalment, Carlota Valls, hi afegeix el fet que la plantilla no comptava amb representants sindicals, i ho atribueix a una "tardança del Consell en iniciar els tràmits oportuns per la creació dels nous comitès d'empresa, tant dels treballadors del Consell com d'IAUSA". Valls acaba dient que la garantia dels drets laborals "passa per la representació sindical i els òrgans competents en matèria laboral com ho són els comitès d'empresa".

Junts defensa que la proposta inicial no es va fer efectiva

Pel que fa a aquest prec, el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Miquel Sala (JxCat), va respondre a Compromís tot defensant a grans trets la gestió feta. Pel que fa a la polèmica amb la presentació inicial de l'ERTO, Sala va admetre que la gestió i la comunicació en les primeres hores no va ser correcta i va demanar-ne disculpes, però va assegurar que la proposta inicial es va presentar precisament "amb la voluntat de fer les coses ben fetes" i que per això es va fer una reunió amb la secretaria tècnica, gerència i Ensenyament, en què es va exposar la situació d'IAUSA i es va evidenciar que, amb el tancament dels menjadors escolars, les feines que fan habitualment el personal d'aquest servei quedaven totalment aturades. Sala també va detallar que el dia següent, 14 de març, al migdia va arribar una circular del Departament d'Ensenyament en què els demanaven aturar provisionalment la tramitació, i que va respondre correctament a aquesta petició i que ho van fer saber a la plantilla mitjançant un segon missatge. En aquest sentit, el president comarcal ha reiterat que "mai no es va fer efectiva" aquella primera proposta d'ERTO.

Pel que fa a la coincidència de dues reunions el dia que es va tancar l'acord final amb les treballadores, Sala nega que hi hagués "cap voluntat d'ocultar res" i ha justificat l'ordre de la convocatòria, simultàniament amb les treballadores i amb Compromís, perquè no volien que es conegués el contingut del document a nivell polític abans que per part de la mateixa plantilla, la qual és la primera part interessada en la qüestió.

ERC considera "exemplar" l'acord final

Per ERC, Sergi Parramon va matisar que, pel que fa a la primera proposta d'ERTO, des del grup republicà no la podien tolerar "de cap manera" perquè no se'ls havia comunicat prèviament i perquè entenien que "no era la manera d'actuar", motiu pel qual fins i tot van demanar la dimissió de Miquel Sala. Parramon contraposa el document inicial amb l'acord final, el qual creu que "ha estat exemplar" perquè, "tot i que sempre se'n pot millorar alguna cosa, no té res a veure amb el primer" i és fruit "d'un munt de reunions i de la gran feina que han fet els tècnics del Consell tot explicant perfectament les dades econòmiques d'IAUSA i responent a totes les preguntes".

El portaveu d'Esquerra ha expressat la felicitació per la tasca duta a terme pel vicepresident, Martí Riera, i per la bona col·laboració que hi ha hagut posteriorment amb el grup de Junts, com també per la participació que hi ha tingut Compromís, de cara a arribar a un "bon acord". Parramon conclou que "aquesta és la millor manera de treballar, conjuntament i fent bé les coses".

D'altra banda, des dels serveis tècnics del Consell Comarcal, en el plenari es va voler aclarir que IAUSA sí que ha tingut representants sindicals al llarg dels darrers anys. En aquest punt, es va puntualitzar que "per la mateixa naturalesa de l'empresa" les tres persones que havien exercit aquesta tasca van canviar de feina o de categoria. Una d'aquestes persones era una monitora que va deixar de treballar a IAUSA; i una altra treballava a la depuradora, instal·lació que va ser incorporada directament al Consell a final del 2019. Així, l'empresa pública es va quedar sense representació sindical tot just aquest gener passat. I pel que fa estrictament al Consell Comarcal, s'ha explicat que el procediment d'elecció sindical es va allargar i que, de moment, no s'ha pogut completar a causa de l'arribada del coronavirus.