Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís interpel·la el Consell Comarcal sobre la formació professional al sud de l'Alt Urgell

Compromís interpel·la el Consell Comarcal sobre la formació professional al sud de l'Alt Urgell

El grup lamenta que l'Institut Aubenç d'Oliana no compti des de fa deu anys amb estudis de grau mitjà. L'equip de govern apunta que Ensenyament té en compte cada any les demandes del centre, l'Ajuntament i les empreses locals per definir l'oferta formativa
Institut Aubenç d'Oliana
18/02/2020 10:25

Compromís X Pirineu ha demanat al darrer ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, dijous passat, que l'equip de govern insti el Departament d’Educació a recuperar els cicles de formació professional de grau mitjà a l’Institut Aubenç d’Oliana. El grup comarcal ho justifica perquè fa deu anys que aquesta formació es va deixar d’oferir i "des de llavors, els alumnes es veuen obligats a desplaçar-se a la Seu, Solsona o Ponts si volen continuar els estudis".

En una interpel·lació al final del ple, el conseller Toni Mas va recordar que "una de les funcions cabdals dels consells comarcals és treballar i assegurar el reequilibri territorial, és a dir, vetllar perquè en els seus municipis es dugui a terme amb nivells de qualitat homogenis els serveis, les activitats i les prestacions". Mas afirma que els municipis que configuren el sud de la comarca "pateixen un greuge gravíssim en formació post obligatòria, malgrat disposar a Oliana d’un centre de secundària, un institut públic, amb un gran equip professional, unes instal·lacions molt dignes i uns projectes de centre modèlics".

Sobre l'oferta actual, el conseller de Compromís creu que l'institut d’Oliana "està infrautilitzat, i no només per la manca d’alumnes a l’ESO fruit de la despoblació, sinó sobre tot perquè des del Departament d’Educació no s’està apostant per aquest centre i per què des d’aquí, des de les administracions locals, tot indica que tampoc s’està fent prou força". El també regidor de l'Ajuntament de Peramola va afirmar que "l'oferta educativa d’aquest centre fins i tot fa mal a la vista, ja que disposa d'ESO i després no té ni Batxillerat ni cicles de grau mitjà, i després ve un cicle de formació de grau superior". Un "salt" en l'ordre de cicles que, segons dades oficials, existeix des del 2010, quan la Generalitat va retirar el grau mitjà tot emparant-se en el fet de no arribar a les ràtios suficients d’alumnes.

Finalment, al greuge que suposa pels joves haver d'anar a la Seu, Ponts o Solsona, Mas hi afegeix que "els transports no solen quadrar amb els horaris i són una despesa econòmica extra" que, segons assegura, "provoca que un nombre massa elevat d’alumnes acabin abandonant els estudis".

Resposta de l'equip de govern

Sobre aquesta interpel·lació, el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Miquel Sala, va recordar que cada any es fa una reunió entre el Departament d'Ensenyament, l'Ajuntament d'Oliana i l'Institut Aubenç i que en aquesta trobada es consensua i es decideix els cursos que s'impartiran en el futur, en funció de la demanda existent i de les necessitats de les empreses de la zona. En aquest sentit, en aquestes reunions també hi participa el Grup Taurus, tenint en compte el pes important que aquesta empresa té en l'activitat econòmica d'Oliana i del seu entorn.

Des de l'equip de govern de Junts i ERC també van recordar que, en última instància, qui decideix l'oferta formativa de tots els centres educatius públics és el Departament d'Ensenyament, però que en la decisió sempre s'hi té en compte les peticions del territori.

A aquesta qüestió també s'hi va referir en el plenari l'alcaldessa d'Oliana, Carme Lostao, que va recordar que la manca d'alumnes per a determinats estudis "no és un problema exclusiu d'Oliana" i que hi ha molts altres instituts on existeix una situació semblant i s'hi s'ofereix cicles superiors però no n'hi ha de mitjans. La consellera comarcal d'ERC conclou que "cal fer el màxim possible de propostes" a Ensenyament, però que alhora s'ha d'assegurar prèviament que aquests cursos compten amb prou demanda.