Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís lamenta la publicació de deutors del cementiri municipal de la Seu

Compromís lamenta la publicació de deutors del cementiri municipal de la Seu

El grup municipal alerta que la col·locació del document, que es va retirar al cap de poques hores, vulnera la Llei de Protecció de Dades. L'equip de govern es disculpa per la mesura però recorda que aquest dilluns mateix ja n'havien donat explicacions a l'oposició. Des del consistori s'ha declinat donar les dades dels morosos a l'oposició
Cementiri municipal de la Seu d'Urgell (Arxiu)
05/11/2019 18:15

El grup municipal de Compromís a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha lamentat aquest dimarts la publicació a la porta del cementiri municipal, abans de la festivitat de Tots Sants, de llistes amb els noms i cognoms de les persones en situació d’impagament dels rebuts en relació a les seves sepultures, juntament amb avisos "de grans dimensions en cadascuna de les làpides afectades, tot a la vista de qualsevol visitant". La formació ha exigit una disculpa pública de l'equip de govern, que s'ha produït avui mateix, tot i que des del consistori recorden que ja van parlar de la qüestió amb Compromís ahir dilluns i que el requeriment es va fer directament des de l'oficina municipal de recaptació.

En un comunicat, Compromís recorda que "les xarxes socials es van fer ressò ràpidament de l’estupor i la indignació dels ciutadans de la Seu davant d’una falta de respecte tan fragant del consistori", i hi afegeixen que "aquesta denúncia espontània va causar efecte i al cap de dos dies tant les llistes com els avisos van desaparèixer".

El primer grup de l'oposició considera aquesta publicació "irrespectuosa, insolidària i il·legal". D'una banda, consideren que fer aquesta acció en els dies que més persones visiten el cementiri "té una intenció clara d’avergonyir les persones davant dels seus veïns", i penjar avisos a la làpida "demostra una manca de respecte tant cap als difunts que hi reposen com als familiars que els van a visitar".

De l'altra, apunten que "moltes de les persones que apareixen en aquesta llista d’impagats no estan entre nosaltres, són persones grans o bé estan en situació social i econòmica vulnerable", i creuen que "l’ajuntament ha d’estar per facilitar a aquestes persones i famílies la regularització de la seva situació d’una forma privada i tenint en compte la situació personal de cadascú".

Finalment, Compromís recorda que "la Llei de Protecció de Dades, comuna a tots els països d’Europa, impedeix que es facin públiques les nostres dades personals i molt especialment les dades d’especial sensibilitat". Al respecte, asseguren que "si algun afectat hagués tramitat una denúncia formal, el consistori s’hagués enfrontat a multes que podrien arribar fins als 300.000 €, diners que haurien de sortir de les arques púbiques; és a dir, que hauríem de pagar entre tots". Per tot plegat, demanen que l'equip de govern mostri "disculpes públiques a totes les persones afectades, que donin explicacions sobre els fets succeïts i busquin formules recaptatòries respectuoses i legals".

Pràctica habitual fins al canvi de llei

L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha demanat disculpes públicament aquest dimarts. Fàbrega ha matisat que els regidors de l'equip de govern desconeixien l'execució d'aquesta mesura, perquè es va fer des de l'àrea de recaptació del consistori, però que n'assumeixen igualment la responsabilitat i per això, "després que s'havien publicat el dia 29, el dia 30 al matí ja estaven retirades", per la qual cosa no van estar visibles el dia de Tots Sants ni la vigília. Alhora, el batlle ha recordat que, per bé que ara la Llei de Protecció de Dades ja no ho permet, aquesta és una solució que fins fa poc es feia de manera habitual en molts municipis "com a última mesura quan s'ha intentat localitzar els propietaris, per tots els mitjans possibles i impossibles, i no s'aconsegueix".

Tot i reiterar "l'error" i demanar disculpes, Jordi Fàbrega ha lamentat que Compromís hagi publicat un comunicat al respecte tot just poques hores després que equip de govern i oposició es van reunir -aquest dilluns- per tractar aquesta qüestió i fer les explicacions necessàries. Fàbrega assegura que en aquesta trobada es van emplaçar a "treballar-ho conjuntament" i compartir-ne informació; i, en aquest sentit, critica "que ara ho aprofitin per treure la nota", cosa que veu com "una manera d'actuar i de fer les coses que no compartim" perquè, assegura, són més partidaris "de sumar i de tirar endavant tots plegats, i és com creiem que havíem quedat després de la reunió d'ahir".

De la seva part, el tinent d'alcalde Carlos Guàrdia ha defensat que els cartells es van retirar "l'endemà mateix, tan bon punt es va saber que hi havia la qüestió relativa a la protecció de dades", si bé recorda que la nova llei vigent va entrar en vigor ara fa menys d'un any, el 6 de desembre de 2018. Guàrdia assegura que tindran en compte aquesta limitació, però coincideix amb Fàbrega a recordar que, fins a la seva recent entrada en vigor, aquesta ha estat una pràctica habitual en molts municipis perquè era en molts casos "l'única manera de poder contactar amb el titular", quan ja s'han esgotat totes les vies per intentar notificar-los l'impagament.

En el comunicat, Compromís assegura que es posa "a disposició de l’equip de govern per trobar solucions alternatives, sense comprometre la protecció de dades dels ciutadans i ciutadanes".

Declinació de la proposta de donar dades a l'oposició

En aquest sentit, l'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha declinat la proposta feta dilluns per Compromís per la Seu (CxlaSeu), a través del seu portaveu Joan Barrera i el regidor Àngel Rubio, de facilitar la llista de morosos del cementiri als grups municipals perquè aquests intentin posar-se en contacte amb els titulars. Segons s'indica en un comunicat, la iniciativa de l'oposició "vulnera clarament la llei de protecció de dades i el deure de sigil dels regidors", per la qual cosa el consistori no la durà a terme i procedirà amb els mecanismes estipulats per la normativa.

L'Ajuntament reitera que en cap cas ha tingut una intenció recaptatòria, sinó que l'acció es va dur a terme per evitar revocar la concessió dels nínxols, si aquesta no era la voluntat dels seus titulars. L'equip de govern torna a lamentar la nota de premsa de CxlaSeu publicada l'endemà d'haver fet la proposta, ja que la troba "oportunista i incoherent amb la solució plantejada pel mateix grup".