Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís proposa al Consell de l'Alt Urgell una taula de treball pels estudis d'esports de muntanya

Compromís proposa al Consell de l'Alt Urgell una taula de treball pels estudis d'esports de muntanya

El grup comarcal creu que és un àmbit que cal potenciar tot coincidint amb l'estrena l'any vinent del grau d'INEFC a la Seu. L'equip de govern descarta la moció perquè assegura que els punts que s'hi proposen ja es tracten actualment en diferents grups de treball
Escalada a Coll de Nargó (Foto: arxiu)
16/10/2020 14:40

Compromís pel Pirineu ha proposat al ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell crear una taula de treball per promocionar el desenvolupament d'estudis d'esports de muntanya a nivell local. El grup comarcal considera que és un aspecte que cal potenciar més tenint en compte el potencial de l'Alt Urgell en esports com l'escalda, el parapent i el piragüisme d'aigües braves, com també la propera instauració dels estudis superiors d'INEFC a la Seu. L'equip de govern (Junts i ERC) ha desestimat la petició en considerar que els punts sol·licitats ja es tracten actualment en diverses reunions de treball que s'estan fent amb aquests mateixos objectius.

En l'exposició de motius, el conseller Toni Mas va explicar que "davant les conseqüències econòmiques i socials que s’estan produint fruit de la pandèmia de la COVID-19, i que han comportat una pressió enorme als nostres sistemes públics de salut i benestar social, la majoria de les administracions públiques estan aprovant plans extraordinaris per a la reconstrucció o recuperació socioeconòmica que permeti fer front a la situació actual per reconstruir el futur de forma solidària i pròspera". Mas hi va afegir que "els espais rurals i de muntanya són imprescindibles per garantir el futur de la nostra societat" perquè "d’ells depèn la qualitat de l'alimentació, la regeneració de l’aire que respirem, l’aigua que consumim, molta energia renovable que ens cal produir i la preservació de la biodiversitat i de les cultures".

Compromís creu que "cal garantir una vida digna per a qui decideixi habitar a l’entorn rural, complint així el principi constitucional d’igualtat, llibertat i no discriminació de la ciutadania, independent del lloc on visquin". En aquest punt, Toni Mas entén que els esports de natura "són ja un motor econòmic a la nostra comarca i d’altres zones de muntanya" i que "reforçar-los pot ajudar a corregir la despoblació del món rural”. Per això, el conseller socialista proposa crear una taula de treball amb "representants polítics d’ajuntaments interessats i del Consell Comarcal, representants de l’àmbit empresarial esportiu, persones significades per la seva aportació a l’esport de muntanya i un tècnic del Servei de Promoció Econòmica del Consell Comarcal".

Entre els objectius de la taula, hi afegeixen, hi hauria impulsar la creació de cicles formatius d’esports com escalada, el parapent i "altres esports de referència mundial a l’Alt Urgell". Aquests estudis, detalla Compromís, podrien ser adscrits a la Universitat de Lleida (UdL) per establir així una relació directa amb el nou Grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE) que el curs vinent ja es podrà cursar a la Seu d'Urgell. També plantegen "establir relacions amb el món acadèmic de diferents països per tal de fomentar que aquests estudis tinguin un caire internacional i pugui ser atractiu per alumnes provinents d'Andorra, França o qualsevol part del món", a més d'"estudiar formules que permetin allotjar als estudiants provinents d’altres indrets, donant prioritat a la rehabilitació d’habitatges ja existents en els nostres municipis".

Finalment, la moció -que sí que ha prosperat a l'Ajuntament de Peramola- plantejava "col·laborar amb els ajuntaments i els centres formatius en l’adequació dels espais necessaris pel desenvolupament dels diferents esports, així com l’accés a aquests espais". En aquest punt, creuen que caldria comprometre's a "condicionar camins i accessos a zones d’escalada, serveis i rescats", i participar en la redacció de projectes que puguin ser presentats tant a la Generalitat com a la Diputació. També demanaven apropar aquests esport a les escoles i a les entitats o empreses responsables d'activitats extraescolars i de lleure.

Resposta de l'equip de govern

Per l'equip de govern, la presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, va justificar el rebuig a la moció perquè "s'hi plantegen coses que ja estan en marxa i d'altres que ja arribaran pel seu propi pes quan ja estiguin en marxa els nous estudis d'INEFC". Lladós hi va afegir que molts d'aquests punts ja s'estan tractant en diverses reunions de treball en les quals participa el Consell i que, per tant, no té sentit afegir-hi la creació d'una taula de treball sobre aquesta matèria, en la línia d'altres taules semblants que ha plantejat anteriorment l'oposició.

Pel que fa als dubtes de Compromís sobre el fet que en aquestes reunions s'estigui buscant maneres de potenciar esports com l'escalada, la presidenta comarcal hi va afegir que els serveis tècnics de l'ens comarcal també estan treballant en aquest objectiu concret i que, a més a més, són bons coneixedors de la realitat d'aquest esport a nivell local i de les seves possibilitats. Lladós conclou que la potenciació d'aquesta i d'altres modalitats de muntanya és "un objectiu present i futur de la comarca".

Compromís demana definir el paper del Consell d'Alcaldes

D'altra banda, en el torn de precs, preguntes i interpel·lacions, Compromís pel Pirineu va expressar la seva "preocupació" pel funcionament del Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell, perquè considera que s'està atribuint "un caràcter moralment executiu" accions que segons la normativa vigent han de correspondre al ple del Consell Comarcal. La portaveu de Compromís, Carlota Valls, va apuntar que l'òrgan que agrupa els alcaldes i alcaldesses de la comarca té potestat per "proposar" però que les aprovacions s'han de fer sempre per part del Consell Comarcal.

Valls va al·ludir al fet que el Consell d'Alcaldes hagi emès comunicats en els quals asseguren que han aprovat propostes o bé que aquest òrgan hagi tramès directament peticions a administracions superiors. Valls creu que Compromís també hauria de poder participar en aquestes decisions perquè representa un 15% dels votants de les darreres eleccions municipals a nivell comarcal.

La presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, va considerar que les apreciacions de Compromís eren "subjectives" i va indicar que des de l'equip de govern ja saben que les aprovacions són competència del Consell Comarcal, però que això és perfectament compatible amb que els batlles i batllesses difonguin els seus posicionaments comuns. En aquest sentit, Lladós va atribuir la major rellevància actual del Consell d'Alcaldes a la bona sintonia existent entre els seus membres, tant la legislatura passada com actualment, i a que això permet que consensuïn més propostes i accions.

La també alcaldessa de Ribera d'Urgellet va aprofitar per reivindicar que "als Consells d'Alcaldes s'hi fa molta feina" i en surten propostes que després arriben al plenari comarcal, el qual, hi afegeix, "té molt ben definides les seves atribucions". Per tant, conclou que l'òrgan dels màxims representants locals segueix sent "assessor" però alhora ha de seguir sent un lloc de "debat, reflexió i treball". Finalment, Lladós opina que en aquesta visió de Compromís també hi pot influir el fet que actualment no tenen cap alcalde o alcaldessa a l'Alt Urgell.