Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís proposa fer l'encàrrec immediat d'una nova residència de gent gran a l'Horta del Valira

Compromís proposa fer l'encàrrec immediat d'una nova residència de gent gran a l'Horta del Valira

El grup municipal considera palesa la necessitat de resoldre la manca de places a la Seu i a la comarca. La petició es debatrà al proper ple municipal
Zona de l'Horta del Valira
07/11/2019 12:28

Compromís X La Seu presentarà al proper plenari, dilluns vinent, una moció en què proposa "l’encàrrec immediat del projecte de la residència de nova planta a l’Horta del Valira". El grup municipal justifica la petició perquè actualment "és palesa la necessitat" de la construcció d'aquest equipament "per posar remei urgent a la manca de places de residència a la Seu i a la comarca".

Compromís recorda les dades d’envelliment que afecta al territori del Pirineu i esmenta, entre d'altres, que "els majors de 65 anys suposen més d’un 20% de la població, per sobre de la mitjana catalana, que està en un 18%". Pel que fa a l’índex d’envelliment, que és la relació entre la població de 65 anys i més i la població de 0 a 14 anys, han comprovat que a l’Alt Urgell és de 159,9, mentre que la mitjana de Catalunya és de 117,5; és a dir, un 26% més elevat.

Totes aquestes xifres, hi afegeixen, "provoquen que els centre residencials siguin, en l’actualitat, part imprescindible en l'atenció de la gent gran, especialment entre aquells que presenten alta dependència". El mateix comunicat assegura que "a la Seu d’Urgell, ara mateix, hi ha 85 places en dues residències: la Residència geriàtrica de l'Hospital, amb 14 places, i la Llar de Sant Josep amb 71 places". Una xifra que veuen "del tot insuficient".

El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, ha recordat que a la recent campanya de les eleccions municipals van proposar la construcció de 120 places, amb una reserva de places per a salut mental, al mateix terreny i compartint serveis. A la mateixa proposta hi contemplaven construir-hi pisos tutelats com a alternativa complementària a la residència. Ara, Ordeig demana "que de manera immediata s’encarregui el projecte de construcció de la futura residència per posar-la a disposició de la ciutadania com més aviat millor. El regidor i diputat urgellenc conclou que "la gent gran no s’ha de veure obligada a marxar a residències fora de la Seu, perquè és perjudicial per a la seva qualitat de vida i la relació amb els seus familiars i amics”.