Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís proposa impulsar a la Seu el cultiu de poma de muntanya

Compromís proposa impulsar a la Seu el cultiu de poma de muntanya

El grup municipal planteja seguir el model dels Alps i d'algunes comarques veïnes on s'està recuperant aquest producte. Demanen que l'Ajuntament lideri la mesura amb l'assessorament de l'IRTA
Pomers de muntanya
01/10/2018 18:40

El grup municipal de Compromís a l'Ajuntament de la Seu proposa que el consistori impulsi la producció al municipi de poma de muntanya.

La formació argumenta que "ara fa molts anys era molt popular arreu del país la poma camosa, cultiu molt estès aleshores arreu del territori de muntanya" i que "durant alguns anys aquest cultiu va donar treball i riquesa" a alguns municipis de l'Alt Urgell. Durant els anys 80 va començar la plantació intensiva de la poma a la plana de Lleida per fer-la més productiva i més rendible, la qual cosa, apunten, "va perjudicar greument als cultius de poma pirinenques fins a provocar gairebé la desaparició de les plantacions". Compromís recorda que actualment "en alguns territoris del Pirineu es torna a reprendre el cultiu de la poma de muntanya", tot agafant com a model els Alps, que amb un clima semblant està tornant a aconseguir la producció d’una poma amb qualitat gastronòmica.

El grup municipal ja va demanar al juliol impulsar la recuperació de la vinya del Pirineu "com a primer pas d’una iniciativa més àmplia que ha d’incloure altres cultius", entre els quals ara hi inclouen també la poma, tal com ja es fa al Solsonès, el Pallars Sobirà, el Berguedà, la Cerdanya i en algunes poblacions de l'Alt Urgell, especialment a Arfa. Segons Compromís, "cal impulsar polítiques públiques que generin progrés i assegurin la sostenibilitat als territoris rurals i de muntanya", i "la recuperació de cultius i la producció alimentària de proximitat pot aportar un valor afegit al sector agroalimentari i al sector turístic".

Concretament, el portaveu del grup, Òscar Ordeig, proposa que l’Ajuntament de la Seu lideri l’impuls de la producció i comercialització amb l’assessorament de l’Institut de Recerca Tecnològica del Aliments (IRTA), per conèixer el tipus de poma òptima pel clima i territori de a la Seu i comarca. Ordeig recorda que “d'altres territoris pirinencs ja produeixen la poma de muntanya i, per tant, pot ser una bona idea per donar nous impulsos econòmics al territori tot donant un valor afegit a la ciutat”.