Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Compromís reclama l'aplicació de l'acord per compensar l'augment de l'IBI rústic

Compromís reclama l'aplicació de l'acord per compensar l'augment de l'IBI rústic

El grup municipal lamenta que per ara no s'hagi ajudat a minimitzar l'increment imposat pel Govern espanyol, que pot multiplicar per 10 el tipus vigent. L'equip de govern respon que ja hi estan treballant per tal que la mesura sigui el més justa possible
Ple de l'Ajuntament de la Seu
18/04/2018 19:30

El grup municipal de Compromís X La Seu ha demanat a l'equip de govern en quina situació està la revisió de tipus d'interès que ha de servir per compensar l'augment de les quotes de l’IBI rústic, d'acord amb la moció que havia aprovat el plenari el mes de setembre passat. A través d’una interpel·lació, al ple ordinari d'aquest mes el grup municipal ha reclamar que es compleix amb aquest anterior acord mitjançant una reducció dels tipus. Tot plegat, amb l'objectiu de minimitzar l’augment de la quota de l’IBI rústic que ha imposat la Direcció General del Cadastre, que forma part del Ministeri d'Hisenda espanyol.

Compromís ha lamentat en un comunicat que aquesta modificació del tipus de l’IBI rústic "s’havia d’haver aprovat abans del desembre del 2017 per tal que pogués ser vigent durant el 2018, fet que no s’ha produït". Segons el grup municipal, "aquesta passivitat provocarà un augment de la quota, injustificada i desproporcionada, a pràcticament tots els propietaris que reben els rebuts de l’Impost de Bens Immobles a finques rústiques". Per això, reclamen "que es faci aquesta modificació per tal que pugui entrar en vigor com més aviat millor". Segons la normativa tributària, això seria durant l’any 2019.

La interpel·lació argumenta que aquest augment per part de l'Estat espanyol arriba "en uns moments especialment difícils, per la crisi econòmica i per les dificultats que viuen agricultors i ramaders", i que aquesta decisió del Govern central "agreuja" la situació. Alhora, hi afegeixen que "molts propietaris d’horts de la Seu han fet arribar la seva queixa i neguit pel fet que es grava unes parcel•les que, en la majoria dels casos, no tenen activitat econòmica i que generen despeses de manteniment". El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, conclou que “una vegada més, la passivitat de l’equip de govern la pagaran els ciutadans i els propietaris dels horts i finques rústiques de la Seu”.

Resposta de l'equip de govern

Justament des de l'equip de govern, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Jesús Fierro, ha respost a Compromís que actualment estan treballant en aquesta modificació, però que no es pot aplicar de manera precipitada i que cal estudiar com es fa "perquè si modifiquem el coeficient, això pot afectar a tothom per igual".

Fierro recorda que abans d'aplicar una mesura com aquesta "cal analitzar quins són aquells immobles o finques que hi han entrat com a noves altes i destriar el gra de la palla", per tal d'evitar errors o discriminacions i "perquè sigui el més just possible". Alhora, pel que fa a les crítiques del primer grup de l'oposició, el portaveu del PDeCAT ha apel·lat Compromís a "no donar cap lliçó sobre congelació d'impostos, perquè des del 2010 l'Ajuntament de la Seu pràcticament no n'ha apujat cap".